Ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzést a cseh-szlovák határon

Csehország szerdától ideiglenesen visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – jelentette be Petr Fiala kormányfő az X közösségi hálón kedden délelőtt.

Az intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek – tette hozzá a miniszterelnök.

„Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában, úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a határforgalmat és az utasokat” – közölte Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en. A cseh kormány ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely keddtől hasonló intézkedéseket foganatosított a lengyel-szlovák határon – szögezte le a miniszterelnök.

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán, ahol kedd éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat – jelentette be a belügyminiszter keddi varsói sajtókonferenciáján. Mariusz Kaminski a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is – mondta el Kaminski.

Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.

„Az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik. Nem becsülhetjük alá a helyzetet, ezért azonnal reagálunk. Az ellenőrzéseknek köszönhetően meg tudjuk erősíteni polgáraink biztonságát” – olvasható Petr Fiala bejegyzésében.

Vít Rakusan megerősítette, hogy az ügyben hétfőn tárgyalt és egyeztetett Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszterrel. Szerinte a cseh hatóságok kapcsolatban vannak a szlovák, az osztrák és a német partnerekkel is.

A német kormány szeptember végén jelentette be, hogy mérlegeli az állandó határellenőrzés bevezetését a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határszakaszon az illegális határátlépések számának emelkedése miatt.

A cseh-szlovák határon 27 határátkelő van, közülük 17 közúti, hét vasúti, három pedig folyami határátkelő – közölte a cseh belügy.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek