Stagnált az EU gazdasága a második negyedévben

Lefelé módosította euróövezeti GDP-növekedési becslését az Eurostat. A második negyedévben az Eurostat második becslése alapján szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezet 19 országában és 0,0 százalékkal stagnált az Európai Unió 27 tagállamában.

Az első negyedévben az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison. A második negyedévi növekedésre az Eurostat első becslése 0,3 százalék volt.

A háztartások fogyasztása az első negyedévhez hasonlóan stabil volt a második negyedévben, a kormányzati kiadások emelkedtek, 0,2 százalékkal az első negyedévi 0,6 százalékos csökkenés után. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben negyedéves bázison, szemben az első negyedévi 0,3 százalékkal.

Az export 0,7 százalékkal csökkent, míg az első negyedévben nem változott negyedéves bázison. Az import 0,1 százalékkal nőtt szemben az 1,3 százalékos csökkenéssel az első negyedévben.

A második negyedévben Németország, az euróövezet legnagyobb gazdaságának a növekedése megtorpant, a francia viszont 0,5 százalékkal, a spanyol pedig 0,4 százalékkal bővült, míg az olasz 0,4 százalékkal zsugorodott.

Az EKB várakozásai szerint az euróövezet gazdasága 2023-ban 0,9 százalékkal nő, majd 2024-ben 1,5 százalékkal, 2025-ben pedig 1,6 százalékkal bővül a gazdaság.

Negyedéves bázison a litván GDP nőtt a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal, a szlovéniai 1,4 százalékkal, a görög pedig 1,3 százalékkal. A legnagyobb negyedéves GDP-csökkenést Lengyelország regisztrálta, 2,2 százalékosat, Svédország 0,8 százalékosat, Ausztria pedig 0,7 százalékosat.

A második negyedéves GDP alakulása az Európai Unió országaiban. Forrás: Eurostat

Az éves GDP-növekedés a második negyedévben szezonális kiigazítással 0,5 százalék volt az euróövezetben és 0,4 százalék az EU-ban. Az Eurostat első becslése az euróövezet második negyedévi éves növekedésére 0,6 százalék volt. Az első negyedévben 1,1 százalék volt az éves GDP-növekedés mindkét országcsoportban.

Forrás: MTI / Eurostat

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »