Jövő héten érkezik a friss magyar inflációs adat

Jövő héten jelenik meg az államháztartás augusztusi helyzetéről szóló gyorsjelentés, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé, köztük a fogyasztói árak augusztusi alakulását és az ipari termelés júliusi első becslését.

Hétfőn közli a KSH a turisztikai szálláshelyek júliusi forgalmát. Idén júniusban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,6 millió vendég 4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 17 százalékos növekedés éves szinten.

Szerdán ismerteti a KSH a kiskereskedelem júliusi adatait. Idén júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Csütörtökön teszi közzé az ipari termelés júliusi első becslését a statisztikai hivatal. Júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban (19,1 százalékkal), valamint a villamos berendezés gyártásában (16,9 százalékkal) nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a májusinál 0,9 százalékkal kisebb volt.

Pénteken közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2940,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 118,6 milliárd forintos többletet mutattak. Júliusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiánnyal zárt.

Szintén pénteken teszi közzé a KSH a fogyasztói árak augusztusi alakulásáról szóló tájékoztatót. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, egy hónap alatt pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az EU módszertana szerint 17,5%-os volt a magyarországi inflációs mutató júliusban, szemben az EU 27 országának 6,1%-os átlagával.

Infláció alakulása az Európai Unió országaiban, 2023 júliusában. Forrás: Eurostat

A külkereskedelmi termékforgalom júliusi adataira vonatkozó első becslését ugyancsak pénteken ismerteti a statisztikai hivatal. Júniusban a kivitel volumene 10 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 2,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,8, az importé 1,5 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI / Eurostat

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »