17 hónap szünet után 80%-os mínuszban nyitott az Evergrande

A China Evergrande Group piaci értékének 79%-át – 2,2 milliárd dollárt – veszített értékéből el hétfőn, miután újraindították a kereskedést részvényeivel. Az Evergrande már két éve súlyos pénzügyi problémákkal küzd, a kereskedés újraindítása kulcsfontosságú lépés volt a világ legeladósodottabb ingatlancége számára adósságának átütemezése érdekében.

Az Evergrande a kínai ingatlanszektor válságának középpontjában áll, amely 2021 vége óta adósságtörlesztési mulasztások sorát vonultatja fel, és részvényei 17 hónapja voltak felfüggesztve.

  • Előzmények:

Saját vagyona eladásából próbál pénzhez jutni az Evergrande

A Fitch szerint csődbe ment az Evergrande

A fejlesztő, amely jelenleg a hitelezők és a bíróságok jóváhagyásának megszerzésén dolgozik az adósságátütemezési terv végrehajtásához, hétfőn közölte, hogy egy hónappal elhalasztja az ezen hitelezőknek a javaslatról való szavazásra összehívott találkozókat, hogy több időt adjon „a hitelezők maximális bevonására és a megalapozott döntéshozatal támogatására”.

Az Evergrande-nak az egyes adósságosztályok tulajdonosainak több mint 75%-ának jóváhagyására van szüksége a terv jóváhagyásához, amely a hitelezőknek egy sor lehetőséget kínál arra, hogy az adósságot új kötvényekre és részvényekhez kötött eszközökre cseréljék, amelyek mögött a vállalat részvényei és a hongkongi tőzsdén jegyzett egységei állnak.

„A jövőben a dolgok továbbra is nehezek lesznek mind a cég működése, mind a részvények teljesítménye szempontjából” – mondta Steven Leung, az UOB Kay Hian hongkongi igazgatója.

„Kevés remény van arra, hogy az Evergrande a házak eladására támaszkodhat az adósság visszafizetése érdekében, mert a lakásvásárlók az állami tulajdonú fejlesztőket részesítik előnyben, és a vállalat nem fog tudni élni a gazdaságélénkítő politika előnyeivel.”

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek