Dániából és Hollandiából kap F-16-osokat Ukrajna

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dániából és Hollandiából F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, amint a pilóták kiképzése befejeződik – áll Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Reuters hírügynökség által látott levelében.

A levél szerint, melyet amelyet Blinken dániai és hollandiai kollégáinak küldött, Washington fel fogja gyorsítani az F-16-osokra vonatkozó átadási kérelmek jóváhagyását. Az Egyesült Államoknak jóvá kell hagynia a katonai repülőgépek átadását szövetségeseitől Ukrajnának.

„Azért írok, hogy kifejezzem az Egyesült Államok teljes támogatását mind az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadása, mind az ukrán pilóták képzett F-16-os oktatók általi kiképzése tekintetében” – áll Blinken levelében.

Forrás: Pixabay

Joe Biden amerikai elnök már május óta támogatja az ukrán pilóták F-16-osokon történő kiképzését, a folyamat részeként pedig Dánia mellett Romániában is létrehoznának egy kiképzőközpontot. Egy 11 országból álló koalíció ebben a hónapban kezdi meg az ukrán pilóták kiképzését az F-16-os repülőgépek vezetésére Dániában. Dánia megbízott védelmi minisztere, Troels Poulsen júliusban úgy nyilatkozott, hogy reméli, hogy a kiképzés 2024 elején „eredményeket” hoz.

Oroszország a támogatásra azzal válaszolt, hogy az F-16-osok Ukrajnának történő biztosítása „kolosszális kockázatot” jelent a nyugati nemzetek számára.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »