Egy hetet kaptak a nigeri puccsisták a helyzet rendezésére

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiállt Niger demokratikusan megválasztott elnöke mellett, elfogadhatatlannak nevezte az országban szerdán elkövetett katonai puccsot és közölte: az EU támogatja az Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést. Macron ennél tovább ment.

Borrell hétfőn közzétett közleményében azt írta: az Európai Unió csatlakozik a tizenöt államot tömörítő ECOWAS államfőihez, akik elítélték a Nigerben végrehajtott puccsot. Közölte, az Európai Unió támogatja az ECOWAS által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést, – melyek között a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőivel szembeni szankciók szerepelnek és erő esetleges alkalmazása, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt.

A főképviselő kijelentette: a demokratikusan megválasztott Bazoum továbbra is az ország egyetlen államfője, más vezetőt nem lehet hivatalosan elismerni. Bazoumnak haladéktalanul és feltétel nélkül vissza kell szereznie hivatala gyakorlásának szabadságát és teljességét – írta.

„Az Európai Unió elutasítja a külföldi beavatkozással kapcsolatos vádakat. Fontos, hogy a nigeriek választáson kifejezett akaratát tiszteletben tartsák” – fogalmazott. Az Európai Unió a puccsistákat felelősnek tartja a civilek, a diplomáciai személyzet, és a diplomáciai létesítmények elleni támadásokért – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Macron azonnali megtorlással fenyeget

Emmanuel Macron nem tűr semmilyen támadást Franciaország és érdekei ellen Nigerben, és Párizs azonnal és megalkuvás nélkül megtorolja azt – közölte a francia kormány vasárnap, miközben több ezren tüntettek a francia nagykövetség előtt Niameyben a folyamatban lévő katonai puccs mellett.

„Bárki, aki francia állampolgárokat, a hadsereget, diplomatákat vagy francia támaszpontokat támad, Franciaország azonnali és kompromisszummentes megtorlását fogja látni” – figyelmeztetett az Elysée-palota egy nyilatkozatban.

„A köztársasági elnök nem fog eltűrni semmilyen támadást Franciaország és érdekei ellen”.

A Quai d’Orsay szerint jelenleg 500-600 francia állampolgár tartózkodik Nigerben.

https://www.instagram.com/p/CvWnWfCoJrg/

Forrás: MTI / Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »