Tovább csökkent Japán népessége, de legalább már vannak külföldiek

A japánok száma az eddigi leggyorsabb ütemben csökkent, miközben a külföldiek száma rekordszintre, közel 3 millióra emelkedett – derült ki a szerdán közzétett kormányzati adatokból.

A statisztikák alapján a japán társadalom országszerte tovább öregszik, ugyanakkor üdvözlendő, hogy a külföldi állampolgárok egyre nagyobb szerepet játszanak a csökkenő népesség pótlásában.

A belügyi és kommunikációs minisztérium által közzétett, 2023. január 1-jei nyilvántartási adatok szerint a japán állampolgárok száma mintegy 800 ezer fővel 122,42 millióra esett – ez zsinórban a 14. év volt, hogy csökkenést mértek. Az adatok alapján először fordult elő, hogy mind a 47 prefektúrában megfogyatkozott a japán lakosok száma.

A Japánban élő külföldi állampolgárok száma ugyanakkor rekordra emelkedett: 2,99 millió volt, ami 10,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és a legnagyobb éves növekedés azóta, hogy a minisztérium egy évtizede elkezdte az adatok nyomon követését. 2020. január 1-jén, közvetlenül a Covid-19 világjárvány elterjedése előtt 2,87 millió külföldi élt Japánban.

A lakosság száma a 2008-as csúcspont óta minden évben csökkent az alacsony születési ráta miatt. A kormány különböző eszközökkel igyekszik kezelni a problémát, többek között igyekeznek egyre több nőt foglalkoztatni, illetve megkönnyítették a külföldi munkavállalók beutazását.

Kisida Fumio miniszterelnök a születési ráta csökkenésének visszafordítását tette elsődleges prioritássá, és kormánya a magas adósságállomány ellenére évi 3,5 billió jen (25 milliárd dollár) elkülönítését tervezi gyermekgondozásra és más, a szülőket támogató intézkedésekre.

Egy tokiói székhelyű szakértőcsoport tavaly azt mondta, hogy Japánnak 2040-ig körülbelül négyszer annyi külföldi munkavállalóra van szüksége, mint amennyi a kormány gazdasági növekedési előrejelzéseinek eléréséhez szükséges.

Tokióban él a legtöbb külföldi; 581 112 fő, ami a főváros lakosságának 4,2 százaléka.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »