Tíz százalék alatt a cseh infláció

Júniusban 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön Prágában.

Alacsonyabb inflációt legutóbb 2021 decemberében mértek Csehországban; azt megelőzően több mint tíz évig mindig jóval tíz százalék alatt mozgott a cseh infláció.

Havi összehasonlításban júniusban 0,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint májusban.

„Az áremelkedés ütemének csökkenését elsősorban az élelmiszerek és az üdítőitalok, valamint a háztartások költségeinek mérsékeltebb emelkedése okozta” – jelentette ki Jaroslav Sixta, a statisztikai hivatal elnökhelyettese sajtótájékoztatón. Az élelmiszerek júniusban 12 százalékkal emelkedtek a májusi 14,5 százalék után, a háztartási kiadások pedig 14,4 százalékkal az egy hónappal korábbi 16,1 százalékot követően – mutatott rá Sixta. Visszaesett a húsok, az étolajok, illetve a sajtok áremelkedésének mértéke is.

Petr Fiala miniszterelnök újságíróknak kijelentette: jó hír, hogy tíz százalék alá csökkent az infláció, és ehhez a kormány lépései is hozzájárultak. Leszögezte: az általa vezetett kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy a csehországi infláció a továbbiakban is egyszámjegyű maradjon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek