6,1%-ra lassult az euróövezeti infláció

Májusban lassult az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban éves szinten – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.

Az Eurostat végleges adatai szerint májusban 6,1 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 7,0 százalékról. A fogyasztói árak stagnáltak májusban áprilishoz képest, amikor 0,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energiaárak 1,8 százalékkal csökkentek tavaly májussal összevetve, míg áprilisban 2,3 százalékos éves szintű növekedést jegyeztek fel. A szolgáltatások árának növekedése 5,0 százalékra lassult májusban az előző havi 5,2 százalékról.

A nem energiaipari cikkek drágulása 5,8 százalékra lassult éves szinten az áprilisi 6,2 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 12,5 százalékra mérséklődött az áprilisi 13,5 százalék után.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,3 százalék volt májusban az áprilisi 5,6 százalék után.

Az Európai Unió egészében az infláció 7,1 százalékra lassult májusban az áprilisi 8,1 százalékról, havi szinten stagnáltak a fogyasztói árak.

Magyarországon még mindig bőven 20% felett jár az infláció, ezzel pedig – mint az a fenti grafikonon is jól látszik – magasan a legrosszabb értéket produkáljuk az Európai Unióban.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »