Nyolc évre eltiltották a volt brazil elnököt

A Legfelsőbb Választási Bíróság hét bírájának többsége megszavazta a 68 éves Jair Bolsonaro volt brazil elnök elítélését politikai hatalommal való visszaélés és a médiával való visszaélés miatt, melyet a vád szerint Bolsonaro a tavalyi elnökválasztás előtt követett el.

A választást végül a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte, de Bolsonaro a fenti ítélet alapján ennél többet is veszített, politikai karrierje minden bizonnyal véget ért, mivel a bíróság 2030-ig eltiltotta a politikai tisztségviseléstől.

https://www.instagram.com/p/CuH2vS9ytUL/

A bírósági tárgyalás középpontjában az állt, hogy Bolsonaro politikai hatalommal való visszaélést és a médiával való visszaélést követett-e el, amikor tavaly júliusban külföldi nagyköveteket látott vendégül, hogy kétségeket fogalmazzon meg az ország elektronikus szavazógépeinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Az ellenzők szerint a találkozó célja az volt, hogy bizalmatlanságot keltsen a választások integritásával szemben. A találkozót élőben közvetítették a televízióban, valamint a YouTube, az Instagram és a Facebook közösségi hálózatokon.

Forrás: FT / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek