Már most kezd kiszáradni a Rajna

Németországban hivatalosan még csak két hete kezdődött a nyár, de a Rajna folyó – az ország és Európa más szárazföldi részei számára létfontosságú ütőér – vízszintje máris olyan alacsony, hogy korlátozza a kereskedelmet.

A német kormány adatai szerint Kaubnál, az egyik legfontosabb pontnál a vízszint 1,43 méteren állt péntek délután. Az előrejelzések szerint kedd kora reggelig a vízszint további 16 centimétert fog csökkenni. Ez jóval az évszakos normális szint alatt van, bár messze elmarad a tavaly augusztusi mélyponttól, amikor a vízállás mindössze 30 centiméter volt, és széles körű kereskedelmi fennakadásokat okozott.

Mitchell van der Hoeven, a folyón történő szállítások szervezésével foglalkozó Riverlake munkatársa szerint azok az uszályok, amelyek dízel üzemanyagot terveznek szállítani Kaub mellett, a maximális teherbíró képességük 60%-ára korlátozódtak – ez pedig potenciálisan veszélyezteti az olyan importőrök ellátását, mint Svájc.

Az Alpoktól az Északi-tengerig több száz mérföldön át kanyargó Rajnán több millió tonna kőolajterméket és más létfontosságú nyersanyagot – többek között kavicsot, szenet és vasércet – szállítanak Európa-szerte. Tavaly a víz olyan alacsonyan állt, hogy a kereskedelem komolyan megszakadt, ami kihatott az olajiparra, az energiatermelésre és sok más ágazatra.

„Arra számítok, hogy az idei augusztus rosszabb lesz, mint a tavalyi” – mondta van der Hoeven.

https://www.instagram.com/p/CtlZLfwt33Q/

A fentiek fényében nem csoda, hogy az uszályos üzemanyag-szállítás euró/tonna ára az egekbe szökött a Rajnán; a délnyugat-németországi Karlsruhe és Hollandia közötti szállítás jelenlegi ára közel kétszerese az ötéves átlagnak.

„Június utolsó hetére némi csapadékra számítunk, ami valószínűleg megállíthatja a vízszintek csökkenő tendenciáját, legalábbis átmenetileg” – mondta Dennis Meissner, a Német Szövetségi Hidrológiai Intézet elemzője. Ő legalább július végéig nem számít „kritikusan alacsony vízszintre”.

A Rajna jellemzően az augusztus-novemberi időszakban van a legalacsonyabb vízálláson – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a kilátások bizonytalanok, minden a nyári csapadék- és hőmérsékletszintektől függ.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: Bloomberg

Hozzászólások ()

Friss hírek