Kihagyják az RMDSZ-t az új román kormányból

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök-jelölt kedd este beterjesztette a román parlament elé az általa javasolt új román kormány névsorát, amelyben csak saját pártja, a PSD és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt miniszterjelöltek szerepelnek.

A 2021-ben alakult nagykoalícióban eddig részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amelynek a hétfőn lemondott, Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök vezette kormányban négy tisztségviselője volt, kihagyták az új kormányból.

https://www.instagram.com/p/CtbopiNIifb/

A 2021-es koalíciós szerződés szerint a PNL-nek és PSD-nek – a miniszterelnöki tisztségen kívül – csak a pénzügyi, az igazságügyi, az európai beruházási és a szállításügyi minisztérium vezetését kellett volna egymás jelöltjének átengednie. A Ciolacu által javasolt (20 tagú) kormányban a lemondott (22 tagú) Ciuca-kabinet mindössze öt tisztségviselője marad a helyén. Köztük van az a Sorin Grindeanu szociáldemokrata szállításügyi miniszter, akit egy PNL-politikusnak kellett volna váltania, és akinek a megtartása miatt a PSD az eredeti megállapodás újragondolását kezdeményezte.

A régi kormány további három tagja új poszton kapna miniszteri megbízatást. A korábban az RMDSZ tisztségviselői által vezetett fejlesztési, illetve környezetvédelmi tárca is a PNL-hez kerül.

Bár a külügyminiszteri poszt a továbbiakban is a PNL-nél marad, a párt cserét javasolt: Bogdan Aurescu helyett Luminita Odobescu, az államfő külpolitikai tanácsadója kerül a román diplomácia élére. A karrierdiplomata Odobescu a nemzetközi gazdasági kapcsolatok doktora, 2015-től négy éven keresztül – a 2019-es román uniós elnökség idején is – Románia állandó képviselője volt az Európai Uniónál.

A parlamenti szakbizottságok várhatóan szerdán hallgatják meg a miniszterjelölteket, az új kormány beiktatásáról pedig csütörtökön szavaz a kétkamarás román parlament együttes ülése.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »