Nem hagyják magukat a román tanárok, folytatódik a sztrájk

Romániában a tanügyi szakszervezetek elutasították a kormány harmadik, nemcsak egyszeri juttatásokról, hanem béremelésről is szóló ajánlatát, így egyelőre tovább folytatódik a romániai közoktatásban múlt hétfő óta tartó sztrájk – közölték szerda este a kormány épületéből távozó szakszervezeti vezetők.

A szakszervezeteknek tett újabb ajánlatot Nicolae Ciuca miniszterelnök néhány órával korábban a szerdai kormányülésen nyilvánosságra is hozta, bejelentve, hogy csütörtökön sürgősségi rendeletet fogad el a kormány, amellyel havi 1000 lejjel (75 ezer forinttal) emelik a pedagógusok és 400 lejjel az iskolai kisegítő személyzet bruttó bérét, „megelőlegezve” a 2024-től bevezetendő új bértábla által előirányzott béremeléseket. A jogszabályba azt – a szakszervezetek által követelt – elvet is belefoglalják, amely szerint az új közalkalmazotti bértörvényben a felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógusok bérskálája az országos átlagbértől fog indulni – ígérte a miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy a pedagógusbérek az új bértörvény hatályba lépése után nem azonnal, hanem több lépcsőben, három éven belül fognak erre a szintre emelkedni: jövőre a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének mintegy 40 százalékával emelkednek a pedagógusbérek.

A szakszervezeti szövetségek a megyei szervezetekkel folytatott egyeztetés után közölték a kormánnyal, hogy a megoldást csak akkor tudják elfogadni, ha a tanárok idén 2000 lejes bruttó béremelést kapnak, a jövő évtől érvényes új közalkalmazotti bértörvény pedig teljes egészében azonnal, nem pedig lépcsőzetesen lép hatályba.

https://www.instagram.com/p/Cs79pDhIoa4/

A liberális párti miniszterelnök együtt vett részt a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon a kormányfői poszt várományosával, Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnökkel, miután délben – a kormánykoalíció vezetőiként – szintén együtt mentek az elnöki hivatalba, hogy a munkakonfliktus rendezésében közvetítői szerepre vállalkozó Klaus Iohannis államfővel tanácskozzanak.

Ciolacu szerdán délután még reményét fejezte ki, hogy a tanárok az 1000 lejes béremelést elfogadva felveszik a munkát, és újságírók kérdésére válaszolva azt mondta: a közoktatási sztrájk lezárása lehetővé teszi, hogy újrakezdjék a koalíciós pártok közti tárgyalásokat a múlt pénteken elnapolt kormányfőcseréről és az ezt előíró koalíciós megállapodás további részleteiről, az új kormány összetételéről.

A sztrájk folytatásáról szóló szakszervezeti bejelentés után a kormány közleményben erősítette meg, hogy csütörtökön sürgősségi rendeletet hoznak a miniszterelnök által bejelentett 1000 lejes béremelésről, ugyanakkor felhívást intézett a pedagógusokhoz, hogy szüntessék be a sztrájkot, mivel felelősséggel tartoznak azért, hogy az ország 3 millió diákjának – köztük a 300 ezer nyolcadik, illetve 12. osztályos végzősnek – ne sérüljenek az oktatáshoz fűződő jogai.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek