A pedagógussztrájk miatt elhalaszthatják az érettségit Romániában

Romániában hétfőn megkezdődött a középiskolák végzőseinek, valamint a korábban végzetteknek a beiratkozása a nyári érettségi vizsgára, de az egy hete tartó pedagógussztrájk miatt kétségessé vált, hogy tartható-e a záróvizsgára korábban megszabott menetrend – közölte a Digi24.ro hírportál.

Noha a jelentkezési időszakot egy miniszteri rendelettel június hetedikéig meghosszabbították, mivel június elsején – a gyermeknapot és az ortodox pünkösdöt magába foglaló – ötnapos hosszú hétvége kezdődik Romániában, a diákok sok helyütt így sem tudják leadni a szükséges iratokat, mivel a tanárok és az iskolai személyzet több mint kétharmada sztrájkol, nem minden tantárgynál kapták meg az év végi értékeléseket, nem lehet kiállítani ki a 12. osztály elvégzését tanúsító bizonyítványt.

A középiskolák végzőseiknek pénteken véget ér a tanév, s az eredeti menetrend szerint június 12-én kezdődik a szóbeli, 26-án az írásbeli érettségi vizsga, ezt azonban nagy valószínűséggel el kell halasztani, ha egy-két napon belül nem ér véget a pedagógussztrájk.

A Digi24 szerint az oktatási minisztérium az iskolaigazgatókra hárította az érettségi beiratkozás felelősségét, nekik kell a „szükséges munkaerőről” gondoskodniuk, de ez csak nagyon kevés tanintézményben lehetséges.

  • Előzmények
Múlt hétfőn a három legnagyobb tanügyi szakszervezet felhívására a több mint 300 ezer embert foglalkoztató romániai közoktatási rendszer mintegy 150 ezer pedagógusa és az iskolai kisegítő személyzet 60-70 ezer tagja szüntette be meghatározatlan időre a munkát legalább 25 százalékos bérfejlesztést követelve, oly módon, hogy a pedagógusok bértáblája az országos átlagbérnél kezdődjék, valamint törvényi garanciát követlenek arra, hogy béreiket a továbbiakban az infláció mértékében emeli a kormány.

A Digi24 szerint Romániában a nettó átlagbér jelenleg meghaladja a 4000 lejt (300 ezer forint), míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lejes nettó fizetést kap. A kormány két alkalommal – csütörtökön és vasárnap – az év végéig két részletben folyósítandó, együttesen 2500 lej értékű juttatások ígéretével próbálta rávenni a tanügyi szakszervezeteket a sztrájk beszüntetésére. A kormánykoalíció vezetői és Klaus Iohannis államfő is jogosnak minősítették a tanárok elvárásait, ugyanakkor türelemre intették a tiltakozókat, kilátásba helyezve, hogy bérköveteléseikre az ősszel a parlament elé kerülő új közalkalmazotti bértörvény fog választ adni.

Az oktatási szakszervezetek azonban elutasították a kormány ajánlatait, mondván nem „borravalóért”, hanem az oktatás társadalmi jelentőségével arányos bérekért sztrájkolnak, és csütörtök óta utcai demonstrációkat szervezve próbálják elérni céljaikat. Keddre a fővárosban is újabb nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba az elnöki hivatal elé.

A román kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői pénteken közölték: elhalasztják az eredetileg május 26-ára tervezett kormányfőcserét, a kabinet átalakítására csak a tanügyi sztrájk befejezése után kerülhet sor.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek