Bezöldült a velencei csatorna vize

A velencei lakosok szokatlan látványra ébredtek vasárnap reggel: a város központi vízi útja fluoreszkáló zöldre változott. A helyi hatóságok vízmintákat gyűjtöttek és azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben.

Közben terjednek a találgatások, hogy mi okozhatta a híres Rialto-híd körüli víz színváltozását: az elméletek festékszennyezéstől a környezetvédelmi aktivisták tiltakozásáig terjednek.

Az olasz média arról számolt be, hogy a helyi rendőrség átnézi a térfigyelő kamerák felvételeit, hogy kiderítse: az attrakció nem-e a hétvégén megrendezésre került Volgalonga regattával egybekötött mutatvány.

https://www.instagram.com/p/Csy17oYpfhi/

A La Repubblica olasz napilapnak adott interjújában Maurizio Vesco, a regionális környezetvédelmi ügynökség munkatársa elmondta, hogy az első elemzések alapjány az elszíneződést valószínűleg a fluoreszcein, egy ártalmatlan festékanyag kibocsátása okozta, amelyet általában a víz áramlásának nyomon követésére használnak.

Bár ez az anyag nem ritka, Vesco szerint a szokásos adag egy kanál festékpor – a folt mérete viszont arra utal, hogy legalább 1 kg-ot dobtak be belőle a vízbe. „Nehezen hiszem el, hogy véletlen volt, és hogy egy kiló fluoreszceint véletlenül engedtek a csatornába” – fogalmazott.

Sok közösségi média felhasználó szerint a Velencéből érkező képek Nicolás García Uriburu argentin művész 1968-as mutatványára emlékeztetnek, aki zöldre festette a Canal Grande vizét, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az ökológiai problémákra.

Forrás: BBC

Hozzászólások ()

Friss hírek