Nemzetközi megfigyelők: a török elnökválasztás szabad volt, de nem tisztességes

A török elnökválasztás második fordulója, amely Recep Tayyip Erdogan újraválasztását eredményezte, „szabad volt, de nem volt tisztességes” – állapították meg nemzetközi megfigyelők hétfőn.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amely megfigyelőket küldött a szavazás tisztaságának biztosítására, hétfőn elítélte „egyes ellenzéki pártok támogatóinak megfélemlítését és zaklatását”, valamint azt, hogy „mindkét oldal hergelő és diszkriminatív nyelvezetet használt, továbbá terrorista szervezetekkel való együttműködéssel vádolták egymást”.

Az Európa Tanács a maga részéről különösen aggasztónak találta, hogy „számos műsorszolgáltató nem tett eleget a pártatlanságra vonatkozó törvényes kötelezettségének”, és nem adott „egyenlő esélyeket a két jelöltnek”.

Ugyanezt emelte ki a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet, amely szerint a török média mintegy 90%-a a kormány vagy annak támogatói kezében van, ami túlnyomó műsoridőt biztosított Erdogannak. Mint megjegyezték: csak egy maroknyi ellenzéki újság maradt nyomtatásban, a legtöbbjük kizárólag online kiadásra tért át.

A műsorszolgáltatást felügyelő szervezet ellenzéki tagjai szerint Erdogan közel 33 órányi műsoridőt kapott a fő állami tévécsatornán, míg ellenfele, Kemal Kilicdaroglu mindössze 32 percet.

Az elnök beiktatási ünnepségére pénteken kerül sor Ankarában, egy nappal a csütörtökre tervezett parlamenti beiktatás után.

https://www.instagram.com/p/Cs296OMo11C/

Forrás: Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »