Szoros eredmények várhatók a spanyol helyhatósági választásokon

Vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban: több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt a mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult állampolgár.

A pénteken záruló kéthetes kampányidőszak nem volt botrányoktól mentes; több településen is tömegesen vettek őrizetbe embereket – köztük jelölteket – választási csalás és szavazatvásárlás gyanúja miatt. A nacionalista EH Bildu párt listáján pedig feltűntek olyan jelöltek, akikről kiderült, hogy korábban, a már feloszlott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet tagjaként gyilkosságért vagy támadás előkészítéséért elítélték őket.

Választási felméréseket utoljára hétfőn hozhatott nyilvánosságra a sajtó, ezek alapján rendkívül szoros eredményekre lehet számítani az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) között.

A mostani szavazásban érintett 12 tartomány közül tízben jelenleg a PSOE, kettőben a PP kormányoz. A közvélemény-kutatások szinte biztosra veszik, hogy a PP megtartja Murcia és Madrid régiókat, de akár további négy-hat tartományban is fordíthat. Az abszolút többség – és így az önálló kormányzás – megszerzését viszont nem valószínűsítik a felmérések, függetlenül attól, hogy végül ki győz egy-egy térségben.

A választások után a tartományi kormányok megalakításának lehetőségét nagyban befolyásolja majd az is, hogy a koalíciós partnerként felmerülő többi párt miként szerepelt, hány mandátumot gyűjtött.

A legnagyobb spanyol városok is hasonló képet mutatnak: a kutatások szoros eredményt és az abszolút többség hiányát vetítik előre. Madridban a jelenlegi konzervatív polgármester, José Luis Almeida esélyesen maradhat posztján, de Barcelonában a szocialista Jaume Collboni válthatja Ada Colau városvezetőt, aki ismét a baloldali Barcelona, közösen (Barcelona en común) nevű párt színeiben indult.

Az állami társadalomkutató központ (CIS) felmérése szerint a szocialisták az összes szavazat 30,2 százalékát szerezhetik meg, míg a Néppárt eredménye 27,9 százalékos lehet. A kormánykoalícióban részt vevő Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) 8 százalékot, a politikai palettán a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox pedig szintén 8 százalékot szerezhet meg a szavazatokból. A megkérdezettek 17,6 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, de még nem döntötte el, hogy kire adja le voksát.

A helyhatósági választásokat a spanyol sajtó az év végén esedékes parlamenti választások főpróbájának nevezi. Spanyolországban 1979-ben tartották az első demokratikus helyhatósági választást, amelyet azóta most rendeznek meg tizenkettedik alkalommal.

A biztonságra vasárnap mintegy 99 ezer rendfenntartó vigyáz országszerte. A választások lebonyolításának költsége több mint 203 millió euró (75,7 milliárd forint).

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »