Százmillió euróból rendezik a nyugdíjakat Szlovéniában

Robert Golob szlovén miniszterelnök szerdán százmillió eurós intézkedéscsomagot jelentette be a nyugdíjak emelésére a Nemzedékek közötti együttélés napjai című kétnapos rendezvény megnyitóján Ljubljanában – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A csomag négy intézkedést foglal magába, és ezekről befejeződtek a tárcaközi egyeztetések – mondta a kormányfő.

Első lépésként novemberre előrehozzák a nyugdíjak 1,8 százalékos korrekcióját, „annak érdekében, hogy még az év vége előtt teljesüljön az ígéret, miszerint a garantált nyugdíjminimum 700 euró lesz”.

A második intézkedéssel minden özvegyi nyugdíjat legkésőbb január 1-jéig a garantált nyugdíjminimumhoz igazítanak – tette hozzá. Golob szerint ez az intézkedés mintegy 10 000 személyt érint majd.

A harmadik rendelkezés a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, azokkal, akik egészségügyi problémák miatt részmunkaidőben dolgoznak – hangsúlyozta, rámutatva, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az ő nyugdíjmegállapításuk csökkenne, de ezt január 1-jétől megváltoztatják. „Akik ettől az időponttól kezdve mennek nyugdíjba, őket úgy értékeljük majd, mintha teljes munkaidőben dolgoztak volna” – mondta a miniszterelnök.

A negyedik intézkedés a karácsonyi nyugdíjpótlék. Ezt ugyanúgy számítják majd ki, mint a juttatások éves összegét, amelyet júniusban fizetnek ki, de a nyugdíjpótlék alacsonyabb lesz, az éves juttatás 40 százaléka – magyarázta Golob, hozzátéve, hogy ezeket karácsonykor fizetik ki, hogy támogassák a generációk közötti harmóniát.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »