Drága mulatság lesz Brazíliának az esőerdő pusztulása

A Világbank friss jelentése szerint az amazóniai esőerdő egyre közelebb kerül ahhoz a fordulóponthoz, amely után ökoszisztémájának egyes részei már nem kapnak annyi esőt, hogy fenn tudják tartani magukat. Ez 2050-ig 184 milliárd dollárba kerülhet a brazil gazdaságnak.

Az éghajlatváltozás, az illegális erdőirtás és a szarvasmarhák számára kialakított legelők terjeszkedése a világ legnagyobb esőerdején belül hamarosan veszélyeztetheti az ország mezőgazdasági termelését, vízellátását, sőt, még a vízenergia-termelésre való képességét is – áll a bank múlt héten közzétett jelentésében.

„Brazília rövidesen fordulóponthoz érkezhet” – figyelmeztet a dokumentum. E küszöb átlépésének tervezett költsége az ország bruttó hazai termékének közel 10%-ával lesz egyenértékű.

A szélsőséges időjárási események már most is megviselik Latin-Amerika legnagyobb gazdaságát; a Világbank szerint évente átlagosan 2,6 milliárd dollárba kerülnek. A jelentés alapján azonban az éghajlatváltozás okozta sokkhatások 2030-ra több millió brazilt taszíthatnak mélyszegénységbe.

A dél-amerikai ország legszegényebbjeit a természeti katasztrófák – különösen az áradások és a szárazságok -, az emelkedő élelmiszerárak és a csökkent munkatermelékenység érintenék érzékenyen.

Brazília mindazonáltal jó helyzetben van ahhoz, hogy több megújuló energiát szerezzen be, mivel energiaellátásának csaknem fele – beleértve a villamos energia több mint 80%-át – már most is megújuló energiaforrásokból származik, szemben a világ 15% és 27% közötti átlagával.

„Ahhoz, hogy Brazília teljes mértékben kihasználhassa (alacsony szén-dioxid-kibocsátású) potenciálját, 2050-ig évente a GDP 0,5%-át kitevő nettó beruházásokra lenne szüksége” – mondta el a téma kapcsán Johannes Zutt, a Világbank Brazíliáért felelős országigazgatója.

  • Elindult valami
Luiz Inácio Lula da Silva elnök megígérte, hogy megfordítja az egyre növekvő erdőirtás tendenciáját. Úgy tűnik, igyekvése nem hiábavaló: az amerikai Fehér Ház ígéretet tett neki arra, hogy 500 millió dollárt ad az Amazonas Alapnak, a Brazília által vezetett, az erdő védelmét célzó globális kezdeményezésnek. Az ország emellett tárgyalásokat folytat az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Japánnal és az Európai Unióval, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

„Az illegális erdőirtás visszaszorítására és a nettó zéró kibocsátás 2050-ig történő elérésére vonatkozó kormányzati ígéret teljesítése a szén-dioxid jelentős csökkenését eredményezheti, ami segítene megőrizni a mezőgazdasági, energetikai és városi szektor számára létfontosságú ökoszisztémákat” – áll a jelentésben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg / Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »