Kijevben tölti az Európa-napot Ursula Von der Leyen

Május 9-én, az Európa-napon az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője.

Mamer elmondása szerint a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU „megingathatatlan” támogatását.

A szóvivő üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában – a nyugati országokhoz hasonlóan – május 9-én ezentúl megünneplik az Európa-napot.

Von der Leyen az orosz invázió kezdete óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.

https://www.instagram.com/p/CpAzF7IIERF/

Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A szóvivő hétfőn azt is megerősítette, hogy a brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új – immáron tizenegyedik – javaslatát a tagállamok kormányainak.

Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók „végrehajtására és hatékonyságára fognak összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását”. Az új csomag célja, hogy „az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »