Teljes a konszenzus Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországai egybehangzóan támogatják az uniós tagságra jelentkezett három ország, Ukrajna, Moldova és a Grúzia csatlakozási dossziéinak előmozdítását, különösen a háború sújtotta Ukrajna uniós tagjelölt státuszának megadását – közölte Clément Beaune, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét június 31-ig betöltő Franciaország európai ügyekért felelős külügyi államtitkára kedden Luxembourgban.

Beaune az uniós tagállamok általános ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján azt mondta, a tanácsülésen „teljes konszenzus” alakult ki a „történelmi lépés” megtételét, Ukrajna tagjelölti státuszának megadását illetően.

A kérdés most az állam-, illetve kormányfők elé kerül; a tagállamok vezetői a hét második felében tartandó csúcstalálkozójukon várhatóan hivatalosan is jóváhagyják a vonatkozó ajánlásokat – mondta. „Azért dolgoztunk, hogy az európai egység ismét megnyilvánulhasson, azért, hogy ezen a hétvégén egy fontos, pozitív, talán történelmi pillanatot éljünk át” – fogalmazott.

A külügyi államtitkár ugyanakkor emlékeztetett: a tagjelölti státusz megadása nem jelent azonnali csatlakozást, csak a csatlakozási folyamat kezdetét. A folyamat hosszú és megerőltető lesz, de mindvégig fenn kell tartani az európai perspektíváért folyatott küzdelem lendületét, az európai lángot – tette hozzá.

Vszevolod Csencov, Ukrajna Európai Unió mellé rendelt nagykövete a tanácskozást követően úgy nyilatkozott: „úgy tűnik, gördülékeny, vagy legalábbis a vártnál gördülékenyebb megbeszélés várható a jelöltséggel kapcsolatban”. Szavai szerint Ukrajna nem számít nehézségekre a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, ahol a tagállami vezetők többek között megvitatják az Európai Bizottság pénteki ajánlását Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszának megadásáról.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a tanácskozáson azt monda, a tagországok vezetői teljes egyetértésben ülnek majd össze csütörtökön Brüsszelben, hogy aláírják azt a dokumentumot, amellyel Ukrajna és Moldova felkerül az uniós tagságra jelöltek listájára. Egyetlen ország sincs, amely kifogást emelne a javaslattal szemben – fűzte hozzá.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter közölte: országa támogatja a lépést, amennyiben az érintett országok egyértelművé teszik, hogy meghozzák a szükséges reformokat. „Segíteni szeretnénk az ukránokat abban, hogy elérjék az európai álmot. A tagjelölti státusz megadása bátorítás ehhez” – fogalmazott, majd hozzátette: a folyamat lezártáig még sok kötelezettségvállalásnak kell megvalósulnia.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »