Az EU felgyorsítaná a lőszergyártást

Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatot terjeszt elő a lőszergyártás fejlesztéséről az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután találkozott Petr Pavel cseh államfővel.

„Örömmel jelentem be, hogy az Európai Bizottság szerdán jogszabályjavaslatot terjeszt elő az EU lőszergyártásáról, ami felgyorsíthatja a szállításokat. Arról van szó, hogy intenzívebbé és gyorsabbá tegyük a lőszergyártást, mert Ukrajnának valóban azonnali szüksége van erre” – mondta újságíróknak az uniós végrehajtó testület elnöke.

A javaslat a lőszergyártás támogatását is tartalmazni fogja mintegy 500 millió euró nagyságban. Az uniós tagállamok pénzügyi támogatásával együtt az erre fordítható összeg eléri az egymilliárd eurót – mutatott rá von der Leyen, hangsúlyozva, hogy a tagállamok készek továbbra is közösen szembenézni a geopolitikai kihívásokkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Fegyvereket igen, lőszert alig kap Ukrajna

Az EU egymilliárd eurós lőszertámogatást nyújt Ukrajnának

Az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott támogatásért. „Tudatosítani kell, hogy lakosságarányosan Csehország fogadta be a legnagyobb számú ukrán menekültet. Ez csodálatos” – szögezte le. Közlése szerint az EU-tagállamok eddig több mint 68 milliárd eurónyi segítséget nyújtottak Ukrajnának. „Ennek a segítségnyújtásnak folytatódnia kell” – nyomatékosította.

A cseh belügyminisztérium közlése szerint április elején több mint 325 ezer ukrán menekült tartózkodott Csehország területén.

Petr Pavel a sajtótájékoztatón nagyra értékelte az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást. Megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Ukrajnának az EU-ban a helye, s Prága mindent megtesz annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások még az idén megindulhassanak.

https://www.instagram.com/p/Crv9nUwqbjf/

A cseh államfő eredetileg április végi brüsszeli látogatása alatt szeretett volna találkozni Ursula von der Leyennel, de az Európai Bizottság elnöke unokája megszületése miatt lemondta a találkozót, és Berlinbe utazott. Így jött létre a keddi prágai találkozó.

Von der Leyen Prágában Petr Fiala miniszterelnökkel is találkozott. „Elsősorban az energetikai projektekről beszélgettünk, illetve a nemzeti felújítási tervekről, amelyek segítségével növelheljük Csehország energetikai önállóságát. Az európai és a világpolitika időszerű kérdései is szóba kerültek” – összegezte a rövid találkozó tartalmát a cseh kormányfő a Twitteren.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek