Új elnököt kap Montenegró

Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt – közölte a CeMI ellenőrző és kutatóközpont a nem hivatalos, előzetes eredményeket a szavazóurnák bezárását követően vasárnap.

A CeMI a választási megfigyelőik által vizsgált eredmények alapján közölte az eredményeit. A központ szerint az országos választási bizottság is hasonló végeredményeket fog közölni.

Jakov Milatovic 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapic vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere volt. A politikus népszerűsége részben annak köszönhető, hogy kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra (62 101 forintról 102 867 forintra) emelte a minimális nyugdíjak összegét, a minimálbért pedig 250-ről 450 euróra (95 247 forintról 171 445 forintra) növelte.

https://www.instagram.com/p/CqjELK0siyU/

Amennyiben a voksolás végeredménye megfelel majd az előrejelzésnek, a 37 éves Milatovic a 61 éves Milo Djukanovicot, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltjét győzte le, aki öt évvel ezelőtt már az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint felét.

Milo Djukanovic 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, és elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat. A balkáni ország 2017-ben a NATO tagja lett. Az utóbbi években azonban csökkent Djukanovic népszerűsége. A politikus 32 éve vezeti az országot – hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként -, bár háromszor is lemondott a kormányfői tisztségről, és ilyenkor két-két évre „visszavonult”.

Djukanovic korábban bejelentette, hogy amennyiben elveszítené az elnökválasztást, akkor a június 11-i előrehozott parlamenti választáson ő lesz pártjának listavezetője, és feltételezhetően a miniszterelnök-jelöltje is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek