A második fordulón dől majd el, ki lesz a következő montenegrói elnök

Az előzetes eredmények szerint egyik jelölt sem győzött az elnökválasztás első fordulójában vasárnap Montenegróban, így második fordulót kell tartani – közölték a CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői.

Az országos választási bizottság (DIK) nem közölt előzetes eredményeket vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hanem csak a részvételi arányról számolt be. Ez alapján a választásra jogosultak 64,06 százaléka vett részt a voksoláson. Öt évvel ezelőtt a részvételi arány 63,92 százalékos volt.

A CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői viszont bejelentették, hogy a választási megfigyelőik által vizsgált részeredmények alapján a legtöbb szavazatot a hivatalban lévő köztársasági elnök, Milo Djukanovic kapta (35,3 százalék). A második helyen Jakov Milatovic közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje végzett 29,3 százalékkal, míg a harmadik Andrija Mandic, a szerbbarát Demokratikus Front jelöltje lett 19,1 százalékkal. Milo Djukanovic kihívója eszerint Jakov Milatovic lesz a második fordulóban.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a maradék öt jelölt kit fog támogatni a második fordulóban, hiszen erről eddig nem nyilatkoztak, illetve az is kérdéses, hogy az állampolgárok hogyan döntenek: szeretnék-e, ha az eddigi államfő maradna a hivatalában, vagy új elnök venné át a köztársasági elnöki tisztséget.

Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, és állami kitüntetéseket adományozhat.

Az országos választási bizottság hétfőre ígért végleges eredményeket. Az elnökválasztás második fordulóját április 2-án rendezik meg.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek