Halad a román oktatási rendszer reformja

A román kormány jóváhagyta az egy hónapja közvitára bocsátott oktatási törvénytervezeteket: a közoktatás, valamint a felsőoktatás megszervezését és működését szabályozó jogszabályokat sürgősségi eljárással fogja megvitatni a parlament – jelentette be szerdán Ligia Deca oktatási miniszter.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormányülést követő tájékoztatón a tárcavezető elmondta: a sürgősségi eljárásnak megfelelően a tervezeteket a kétkamarás parlament összevont (a képviselőházi és szenátusi testületet is tömörítő) oktatási szakbizottsága fogja tárgyalni. Emlékeztett: a két tervezetet az államfő által meghirdetett Művelt Románia országprojekt részeként, többéves előkészítő munkával dolgozták ki, elfogadásuk szerepel az országos helyreállítási tervben.

A miniszter szerint diákközpontú jogszabályjavaslatokat dolgoztak ki, amelyek célja az oktatás színvonalának emelése, a funkcionális analfabetizmus felszámolása, az iskolaelhagyás csökkentése és mindenfajta iskolai szegregáció megszüntetése. Emellett az elmúlt évek egymást követő válságaiból levont tanulságok is bekerültek a két törvénybe; például normalitássá válik a digitális oktatás az iskolákban, és a diákokat a tudatos médiafogyasztásra, az álhírek kiszűrésére, illetve kiberbiztonsági alapismeretekre is tanítani fogják – részletezte a miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Deca megerősítette, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve kivették az oktatási kerettörvény tervezetéből a pedagógusok bérezésére vonatkozó részt; ezt a – szintén módosításra váró – közalkalmazotti bértörvény fogja szabályozni. A miniszter hozzátette: politikai egyetértés van a kormánykoalíció pártjai között arról, hogy a tanárok bérezése az országos átlagbértől indul.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a kormányülés elején hangsúlyozta, hogy az új tanügyi törvények elfogadása az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik mérföldköve, gyakorlatba ültetéséhez Románia 3,6 milliárd eurós támogatást kap az uniós finanszírozású helyreállítási alapból. Emlékeztetett arra is, hogy a tervezetek kidolgozásakor a kormány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió szakértőivel is konzultált.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »