Humza Yousaf lesz az új skót kormányfő

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

Humza Yousaf a támogatását megköszönő első beszédében hitet tett Skócia függetlenné válása mellett, és kijelentette, hogy Skócia célja a visszatérés az Európai Unióba.

Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én teljesen váratlanul bejelentette, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is. A vezetői posztért hárman indultak: Humza Yousaf, valamint Kate Forbes pénzügyminiszter és Ash Regan, aki decemberi lemondásáig a helyi közösségekért felelős államtitkári tisztséget töltötte be a skót kormányban.

Közülük az SNP tagsága választhatta meg online és postai voksolással Sturgeon utódját. A tisztségre pályázóknak az SNP legalább húsz helyi pártszervezetéből egyenként legalább száz ajánlást kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy jelöltként indulhassanak a versengésben.

A párt 72 169 bejegyzett és választásra jogosult tagja közül a szavazatszámlálás hétfőn ismertetett eredménye szerint 50 490-en éltek szavazati jogukkal.

Ash Regan már a szavazatszámlálás első fordulójában kiesett, mivel az SNP tagjainak mindössze 11,1 százaléka voksolt rá. A második számlálási fordulóban Humza Yousaf – az első és a második helyen megjelölt választói preferenciák összeadása alapján – 26 032 szavazatot, Kate Forbes pedig 23 890 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy Yousaf – aki kedden, a skót parlament formális jóváhagyó voksolása után veszi át a miniszterelnöki tisztséget Nicola Sturgeontől – a szavazatok 52,1 százalékának megszerzésével lett a Skót Nemzeti Párt új vezetője.

Ez szorosabb eredmény a vártnál: a fogadóirodák a vezetőválasztási folyamat idején egyértelműen őt tartották a versengés favoritjának, de ennél is nagyobb többségű győzelmet jósoltak neki.

https://www.instagram.com/p/CqSrae4KK0U/

Yousaf személyében először került muszlim vezető országosan meghatározó jelentőségű brit politikai párt élére.

Az SNP 38 esztendős új vezetője Skócia legnagyobb városában, Glasgowban született, és 2011 óta képviseli a város egyik választókerületét az edinburghi parlamentben. Édesapja családja az 1960-as években Pakisztánból, édesanyjának ugyancsak pakisztáni gyökerű családja Kenyából települt át Skóciába. A skót miniszterelnöki tisztség várományosa a Glasgow-i Egyetemen szerzett politikatudományi diplomát, és az SNP történetének legfiatalabb képviselőjeként került be tizenkét éve a skót parlamentbe.

Yousaf a vezetőválasztás eredményének hétfői ismertetése utáni első beszédében hitet tett Skócia függetlenné válása mellett. Úgy fogalmazott: a függetlenség ügyének „az ajtókon bekopogtatva” lehet megnyerni az embereket, az SNP ezért új, a választókat közvetlenül megszólító kampányt indít.

A Skót Nemzeti Párt újonnan megválasztott vezetője nem jelölt ki céldátumot a függetlenné válásra, de úgy fogalmazott, hogy „mi leszünk az a nemzedék, amelyik elnyeri Skócia függetlenségét”.

Yousaf hangsúlyozta: Skócia európai nemzet, és vissza akar térni az Európai Unióba.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek