Már több mint 50 ezer áldozata van a földrengéseknek

Meghaladta az 50 ezret a február 6-ai földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában. Mindeközben a török lakosság attól tart, hogy az ország más pontját is érheti hasonló pusztítás.

A katasztrófavédelem vasárnapi adatai szerint Törökországban legkevesebb 44 374 ember vesztette életét a szerencsétlenségben, míg Szíriában 5951 halálesetet regisztráltak, így a halottak egyesített száma elérte az 50 235-öt. A sebesültek száma csak Törökországban több mint 115 ezer.

Murat Kurum török városfejlesztési miniszter a dél-törökországi Hatay tartományban tartott keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy komoly városrendezést terveznek a 16 millió lakosú Isztambulban, amely a törésvonalak közelében fekszik. Elmondása szerint a városban 1,5 millió ingatlant kell „átköltöztetni” a metropolisz más részeire. Erre a célra Isztambul európai és ázsiai oldalán is kijelöltek már egy-egy területet – mondta.

Hulusi Akar török védelmi miniszter ugyanezen a sajtótájékoztatón azokat a híreszteléseket is érintette, amelyek szerint újabb elvándorlási hullám indult volna Szíriából Törökországba. Leszögezte: semmi ilyesmi nem történt.

https://www.instagram.com/p/CpFn9fOvz3U/

A török lakosság február 6-a óta fokozott figyelemmel kíséri még a kisebb földrengésekről szóló híradásokat is. Múlt pénteken a közép-törökországi Konya tartományban 4,3-as erősségű földmozgás történt. A lakosságot nagy meglepetésként érte a rengés, hiszen a térséget Törökország legkevésbé veszélyes régiójának tartják, és február 6-a után sokan pontosan ennek tudatában települtek át oda.

Szombaton a szintén közép-törökországi Nigde tartományban következett be egy 5,3-as erősségű földrengés, ami ugyancsak félelmet váltott ki az ország lakosságában.

Hétfő este nyugaton, az Izmiri-öbölben, Izmir tartomány Foca körzetének partjainál 4,1-es erősségű rengés rázta meg a környéket. Egyesek ijedtükben az autójukban vagy a város valamelyik parkjában, sátorban töltötték az éjszakát. Kedden a közép-törökországi Kayseri tartomány Incesu körzetében észleltek 4,4-es erősségű földmozgást.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »