Az olasz jobboldal tarolt Lombardiában és Lazióban

Az olasz belügyminisztérium hétfő este közölt, még nem végleges adatai szerint a jobboldali kormánykoalíció Lombardiában és Lazióban is túllépte az 50 százalékos támogatottságot a helyhatósági választásokon.

Az urnákat hétfő délután három órakor zárták le. A választás vasárnap reggeltől estig, hétfőn pedig reggeltől kora délutánig tartott. A győzelemhez elég a szavazatok egyszerű többsége, nem tartanak második fordulót.

A nem végleges adatok szerint Lombardiában és Lazióban is a jobbközép jelöltje nyert több mint 50 százalékos támogatottsággal. Az ellenzéki jelöltek már elismerték vereségüket.

Az ország két legnépesebb tartományában több mint 12 millió szavazásra jogosult polgárt vártak az urnákhoz. Lombardia az ország gazdasági húzótérségének számít, Lazio pedig kormányzási és közigazgatási központ. A szintén nem végleges adatok szerint a csaknem tízmillió lakosú Lombardiában a szavazók 41,6 százaléka, a kevesebb mint hatmillió lakosú Lazióban pedig valamivel több mint 37,8 százalék adta le voksát. Ez a mindenkori legalacsonyabb részvételi arány a helyhatósági választások történetében. Rómában maradtak a legtöbben távol az urnáktól: a szavazásra jogosultak 33 százaléka ment el voksolni.

Öt évvel ezelőtt Lombardiában a választásra jogosultak több mint 74 százaléka, Lazióban több mint 66 százalék szavazott, de 2018-ban egynapos volt a helyhatósági választás és egybeesett a parlamenti voksolással.

A részleges adatok megerősítik az előrejelzéseket

Lombardiában az utóbbi öt évben – a pandémia időszaka alatt is – kormányzó Attilio Fontana hatalomban maradását mutatják a számok: a jobbközép pártkoalíció jelöltje túllépte az 55 százalékot. A balközép Demokrata Párt (PD) és a Öt Csillag Mozgalom (M5S) közös jelöltje, Pierfrancesco Majorino eredményét valamivel több mint mint harminc százalékra mérik.

Lazióban szintén a jobbközép jelölt, Francesco Rocca vezet, 50 százalék fölötti eredménnyel. Vetélytársa, a PD-s Andrea D’Amato jóval negyven százalék alatt maradt.

Ha a végleges adatok megerősítik a jobboldal győzelmét, a 21 olaszországi tartományból már 16 lesz a kormánypártok kezében.

Ahogyan már a tavaly szeptemberi parlamenti választásokon, a legerősebb pártnak most is a Giorgia Meloni kormányfő vezette Olasz Testvérek (FdI) bizonyult: Lombardiában megközelítette a 26 százalékot, míg Lazióban majdnem elérte a 34 százalékos támogatottságot. Meloni pártja az öt évvel ezelőtti helyhatósági választáson 8,6 százalékot ért el.

Az influenzája miatt közleményben nyilatkozó miniszterelnök hangoztatta, hogy a helyhatósági eredmény tovább erősíti a kabinet és a kormánytöbbség munkáját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »