A Shell és a BP is története legnagyobb nyereségét érte el tavaly

Eddigi több mint egy évszázados történetének legnagyobb nyereségét érte el tavaly a BP londoni székhelyű globális olaj- és földgázipari vállalat tavaly.

Az óriáscég a Londoni Értéktőzsdén (LSE) kedden ismertetett eredményjelentésében közölte, hogy alapszintű pénzügyi eredménye 2022 egészére számolva 27,65 milliárd font volt – ez a 114 éve alapított vállalatóriás eddigi legnagyobb éves nyeresége. A tavalyi eredmény több mint a kétszerese a BP 2021-es éves nyereségének, amely 12,81 milliárd font volt.

A múlt héten egy másik nagy-britanniai központú globális olajipari vállalat, a Shell is rekorderedményről számolt be: a cég tavalyi eredménye 39,9 milliárd dollár volt, szintén kétszerese az előző évinek. A Shell eddigi 115 éves történetében szintén soha nem ért el ekkora éves eredményt. A Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE 100-as árfolyamindexe rekordon zárt múlt pénteken, nem kis részben az energiaipari vállalatok részvényeinek jelentős erősödése miatt.

A múlt heti utolsó kereskedési nap végén az LSE-n jegyzett száz legnagyobb piaci tőkeértékű vállalatot tartalmazó index az előző napi záráshoz képest 1,04 százalékos, 81,64 pontos emelkedéssel 7901,80 pontos rekordon állt meg. A pénteki zárásban elért rekord azt jelenti, hogy a FTSE 100-as indexet alkotó vállalatok összesített piaci tőkeértéke meghaladja a 2000 milliárd fontot, vagyis az index cégenként átlagosan valamivel több mint 20 milliárd font tőkeértéket jelzett. A FTSE 100-as árfolyamindex az év eleje óta 6 százalékkal emelkedett.
A Shell részvénye az elmúlt egy évben 43 százalékkal, a BP papírja 22 százalékkal erősödött a Londoni Értéktőzsdén. A BP az LSE keddi kereskedésében 3,62 százalékos, 17,30 pennys erősödéssel 4,96 font környékén jár.

Az energiaipari vállalatok kiugró eredményeit elsősorban az okozta, hogy az ukrajnai háború kitörése után meredeken emelkedett a nyersolaj és a földgáz világpiaci árfolyama, bár az utóbbi hónapokban mindkét árupiaci termék ára jelentősen visszaesett. A brit kormány átmeneti intézkedésként már tavaly 25 százalékos különadót vetett ki az olaj- és gázipari vállalatok nagy-britanniai tevékenységének nyereségére; ez azóta 35 százalékra emelkedett.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű progresszív irányzatú  londoni gazdasági-politikai kutatóintézet a BP keddi eredményjelentése után összeállított gyorselemzésében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cég a tavalyi rekorderedményből részvény-visszavásárlási programok keretében máris 9,35 milliárd fontot juttatott vissza közvetlenül a részvényeseknek, miközben „a közüzemi számlákat fizető fogyasztók a meredeken emelkedő költségekkel küszködnek”.

Az IPPR állásfoglalása szerint ez „botrányos” felhasználása a BP-hez befolyt többletpénzeknek, amelyeket a lakossági számlák csökkentésére is lehetett volna fordítani.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »