Új földgázvezeték épül Szerbia és Bulgária között

A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd – hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a két elnök leszögezte: a gázvezeték fontos európai projekt, amely hozzájárul az egész térség energiaellátásának javításához, és ezzel Szerbia is fontos tranzitországgá válik a nem Oroszországból származó gáz számára.

Aleksandar Vucic a helyszínen azt mondta: a gázvezeték elősegíti majd, hogy Szerbia jelentősen diverzifikálja a földgázforrásokat, és több cseppfolyósított földgáz (LNG) importjára is lehetőséget biztosít. Az új gázvezetéken keresztül évente mintegy 1,8 milliárd köbméter gáz érkezhet Szerbiába, de mivel kétirányú lesz a vezeték, Szerbiából is akár 150 millió köbméter gáz mehet Bulgária felé. A tervek szerint ezt a mennyiséget a későbbiekben megnövelnék.

https://www.instagram.com/p/CoHxrVFocv8/

A bolgár főváros, Szófia melletti Novi Iszkart és a dél-szerbiai Nist összekötő, mintegy 170 kilométeres vezeték a várakozások szerint már az év végén működésbe léphet. Jelenleg is van gázvezeték a két ország között, de azon kizárólag orosz gázt szállítanak a Török Áramlat gázvezeték részeként.

A 85,5 millió eurós projekt jelentős részét (49,6 millió euró) az Európai Unió biztosította vissza nem térítendő támogatás formájában. A felek emellett 25 millió eurós kölcsönt kaptak az Európai Beruházási Banktól, míg a fennmaradt részt az országok a saját költségvetésükből finanszírozzák.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek