Románia energiakártyákkal segíti a lakosságot a válságban

Romániában szerdán megkezdődött azoknak az „energiakártyáknak” a kézbesítése, amelyeket a támogatásra jogosult mintegy négymillió rászoruló energiaszámlái kifizetésénél vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságai törlesztésénél használhat fel – közölte az Agerpres hírügynökség.

Az első napon Bihar, Fehér, Bákó, Arges, Teleorman és Ilfov megye, illetve Bukarest 360 ezer lakosához, ajánlott küldeményként vitte ki a  posta a vonalkóddal ellátott, át nem ruházható energiakártyákat. Csütörtökön Kovászna, Braila, Giurgiu, Botosani és Valcea megye kerül sorra – jelentette be Marcel Bolos európai beruházásokért felelős miniszer, aki egy Bukarest melletti kisvárosban a Román Posta vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatót a támogatási program beindításáról.

Azt ígérte: február 20-ig – amikor a tulajdonképpeni kifizetés is megkezdődik – a jogosultak túlnyomó többsége megkapja az energiakártyákat. Felidézte, hogy mintegy 550 ezer olyan jogosultja lehet a jogszabálynak, akinek nem ismerik a pontos lakcímét; beazonosításuk és a jogosultságukat igazoló nyilatkozatok begyűjtése a kártyák kézbesítésével párhuzamosan zajlik.

A két 700 lejes (55 570 forintos) részletben – az év első, illetve második felében – folyósítandó segélyre a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a szociális segélyből súlyos fogyatékossággal élők, illetve a szociális segélyben részesülő családok jogosultak. A háztartásonként (fogyasztói mérőpontokként) járó segély folyósításának az a feltétele, hogy az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme ne haladja meg a havi 2000 lejt.

A „energiakártyák” névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére – akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére – lehet fordítani.

A jogosultak a postás közreműködésével vagy – egy postahivatalban – személyesen fizethetnek számlákat energiakártyájukkal, a héten pedig egy harmadik módszert is bevezetett a bukaresti kormány. A legutóbbi kormányülésen elfogadott rendelet szerint az elektronikus fizetés is lehetővé válik az energiakártyákkal, amint elkészül az ehhez szükséges számítógépes alkalmazás.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »