Legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kedden kigördült a gyárból a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet. A cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.

A megrendelőnek kedden átadott szállítórepülő sorrendben az 1574. volt, amely a Boeing Washington állambeli gyárában elkészült. A Jumbo Jet a repüléstörténet része lett, megjelenésével olyan távoli városok közvetlen összeköttetése valósult meg légi úton, ami korábban nem volt lehetséges. Különlegességei közé tartozik, hogy kétszintes és csaknem 500 utas elszállítására képes. Használják áruszállításra, az elnöki repülő – az Air Force One – szintén Jumbo Jet, továbbá ezt a modellt használták a NASA űrsiklójának szállítására is.

Formája miatt nevezik bálnának is. Méretei lenyűgözőek: törzsének hossza 68,5 méter, teljes magassága pedig egy hatemeletes épülettel egyezik meg.

https://www.instagram.com/p/CoGKRHFACan/

A Boeing azt követően döntött a 747-es gyártásáról az 1960-as évek második felében, hogy elveszített egy komoly katonai megrendelést a C-5A óriás szállítógépre. Az első Jumbo Jet megépítése 16 hónapon át tartott és összesen 50 ezer ember munkája volt benne. A gép először 1969-ben emelkedett levegőbe és 1970-ben állt forgalomba az azóta megszűnt PanAm légitársaságnál.

A Boeing azután döntött a 747-es gyártásának leállításáról, hogy az elmúlt másfél évtizedben elterjedtek a hasonlóan széles géptörzsű, két hajtóművel felszerelt nagy hatótávolságú repülők, amelyek jóval gazdaságosabban üzemeltethetők, mint a négy hajtőműves Jumbo Jetek.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »