A svédek nélkül a finneknek sem biztos, hogy kell a NATO-tagság

Finnországnak fontolóra kell vennie, hogy Svédország nélkül is csatlakozzon-e a NATO-hoz – jelentette ki kedden a finn külügyminiszter. A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Törökország a Korán-égetéssel kapcsolatos tiltakozás után kizárta, hogy zöld utat adjon Svédország NATO-csatlakozásának.

A két északi ország közös tagsága továbbra is „az első lehetőség”, de „nyilvánvalóan fel kell mérnünk a helyzetet, ha történt valami, ami azt jelenti, hogy Svédország hosszú távon nem tud továbblépni” a csatlakozási folyamatban – fejtette ki Pekka Haavisto, hozzátéve, hogy „ezt azonban túl korai lenne most megmondani”.

https://www.instagram.com/p/CnyrPzpIqkA/

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Törökország mindeddig nem hagyta ezt jóvá, lévén Ankara ennek feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban és Finnországban élő tagjainak kiadását követeli.

Hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: Svédország nem számíthat többé országa támogatására, miután múlt szombaton egy, a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt.

Forrás: Euronews / Instagram / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »