Karnyújtásnyira a finn és a svéd NATO-csatlakozás

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami – szavai szerint – növelni fogja a katonai szövetség biztonságát.

Svédország és Finnország egyaránt semleges volt a hidegháború alatt, így a NATO-csatlakozásra vonatkozó döntésük évtizedek óta az egyik legjelentősebb változás Európa biztonságpolitikája szempontjából.

„Ez egy történelmi pillanat, amelyet meg kell ragadnunk” – fogalmazott Jens Stoltenberg azon a rövid ünnepségen, amelyen a szövetség svéd és finn nagykövete átadta jelentkezési kérelmét, mindkettő fehér dossziéban, dombornyomott nemzeti zászlóval.

https://www.instagram.com/p/CdsJBvijuBz/

„Melegen üdvözlöm Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét. Önök a legközelebbi partnereink, és NATO-tagságuk növelni fogja közös biztonságunkat” – tette hozzá a főtitkár. A szövetség megítélése Finnország és Svédország csatlakozása nagyban megerősítené a NATO-t a Balti-tengeren.

Törökország az elmúlt napokban meglepte szövetségeseit azzal, hogy hangot adott fenntartásainak a finn és a svéd NATO-tagsággal kapcsolatban. Stoltenberg szerdán azt mondta, hogy szerinte a problémákat könnyen meg lehet oldani.

„Eltökélt szándékunk, hogy minden kérdést alaposan átgondoljunk, és gyors következtetésre jussunk” – jelentette ki a főtitkár, megjegyezve, hogy az összes többi szövetséges támogatja a lépést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »