A leggazdagabb 1%-nál landol az új vagyon közel kétharmada

Az Oxfam új jelentése szerint az elmúlt két évben az emberek leggazdagabb 1%-a halmozta fel a világszerte létrehozott új vagyon közel kétharmadát.

A jelentés szerint 2020 óta összesen 42 billió dollárnyi új vagyon keletkezett, amelyből 26 billió dollárt, azaz 63%-ot az ultragazdagok felső 1%-a halmozott fel. A világ lakosságának fennmaradó 99%-a mindössze 16 billió dollárnyi új vagyont gyűjtött össze – állítja a globális szegénységgel foglalkozó jótékonysági szervezet.

“Egy milliárdos nagyjából 1,7 millió dollárt nyert minden 1 dollárnyi új globális vagyon után, amelyet az alsó 90 százalékba tartozó ember keresett” – áll a dokumantumban, amelyet a Davosban megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórum kezdetén tettek közzé.

https://www.instagram.com/p/CnsQeeMrW10/

Mindez azt sugallja, hogy a vagyonteremtés üteme felgyorsult, mivel az elmúlt 10 évben a világ leggazdagabb 1%-a az összes új vagyon körülbelül felét halmozta fel.

Az Oxfam jelentése a Credit Suisse globális vagyonteremtésre vonatkozó adatait, valamint a Forbes és a Forbes Real-Time milliárdos-listáinak adatait elemezte, hogy felmérje az ultragazdagok vagyonának változását.

A kutatás szembeállítja ezt a vagyonteremtést a Világbank jelentésével, amely 2022 októberében azt mondta: valószínűleg nem érjük el azt a globális célt, hogy 2030-ra véget vessünk a szélsőséges szegénységnek, mivel a Covid-19 világjárvány jelentősen lelassította a szegénység elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseket.

Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója az ultragazdagok adójának emelését sürgette, mondván ez “stratégiai előfeltétele az egyenlőtlenségek csökkentésének és a demokrácia újraélesztésének”, hozzátéve, hogy az adózási politikák megváltoztatása segíthet leküzdeni a világszerte zajló válságokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »