Franciaország és Spanyolország még szorosabbra fűzi kapcsolatát

A kétoldalú kapcsolatok „legmagasabb szintre” emeléséről állapodott meg a francia elnök és a spanyol kormányfő csütörtökön Barcelonában, a 27. spanyol-francia kormányzati csúcstalálkozó keretében.

„Ezzel megpecsételjük a két ország közötti kivételes kapcsolatot, és hosszú távú jogi keretet biztosítunk ennek. Mindkét ország, de egy közös projektjük is – Európa – erősödik ezáltal” – fogalmazott Pedro Sánchez az úgynevezett baráti és együttműködési szerződés nyilvános aláírását követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

„A kétoldalú kapcsolatok megerősítése elősegíti a hatékonyságot és erősíti az együttműködést az Európai Unión belül” – hangsúlyozta Emmanuel Marcon, hozzátéve, hogy a két országnak azonos az Európáról alkotott koncepciója.

https://www.instagram.com/p/CnnMTFMtvcr/

A szerződésben foglaltak szerint a spanyol és a francia kormány egy-egy tagja negyedévente meghívást kap a másik ország kabinetjének ülésére, emellett évente tartanak kormányzati csúcstalálkozót, kétoldalú védelmi és biztonsági ülést, gazdasági és üzleti fórumot, továbbá létrehoznak egy migrációs munkacsoportot is.

Rendszeresen konzultálnak a közös érdeklődésre számot tartó külpolitikai kérdésekben a fontosabb európai döntéseket megelőzően, hogy megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani és azt együtt képviselni – olvasható a dokumentumban.

A spanyol és francia vezetők arról is megállapodtak, hogy elsőbbséget élvez az energiahálózatok összekapcsolásának kérdése, különös tekintettel a tervezett H2MED nevű zöldenergia-folyosóra, amelyet Barcelona és Marseille között kívánnak megépíteni.

Spanyolországnak eddig csak Portugáliával, Franciaországnak pedig Németországgal és Olaszországgal volt ilyen magas szintű kétoldalú megállapodása.

A csúcstalálkozó ideje alatt Barcelonában a városi rendőrség adatai szerint 6500 tüntető vonult utcára, hogy a kinyilvánítsa: továbbra sem mondtak le Katalónia függetlenné válásáról.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »