Energiaválság: a franciák és a németek kisegítik egymást

Franciaország növeli a gázszállításait Németországnak, amely cserébe elektromos áramot szolgáltat, amennyiben az energiaválság miatt arra lenne szükség télen – jelentette be a francia államfő hétfőn.

„Meg fogjuk oldani a gázcsatlakozásokat, hogy gázt tudjuk szállítani Németországba, amennyiben szükség lesz szolidaritásra, Németország pedig még több elektromos áramot fog termelni és szolgáltatni nekünk a csúcsidőkben” – mondta hivatalában tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron, miután videókonferencia-megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

„Németországnak szüksége van a gázunkra, nekünk pedig szükségünk van az Európa más országaiban megtermelt áramra, különösen Németországból” – hívta fel a figyelmet a francia elnök, emlékeztetve arra, hogy a francia atomreaktorok fele jelenleg karbantartás miatt nem működik.

Franciaország lakossági energiaellátásának a 70 százalékát biztosítja atomenergiából, 16 százalékát földgázból. 2020-ban ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett Oroszországból, de azóta a kormány ezt az arányt 9 százalékra csökkentette; a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését.

A francia elnök jelezte: azért, hogy az európai országok olcsóbban jussanak földgázhoz, támogatja a közös európai gázvásárlást, továbbá a vezetéken érkező orosz gáz árának maximalizálása mellett is állást foglalt. „Támogatjuk a közös gázvásárlás gyakorlatát, amely lehetővé tenné Európának, hogy csoportosan vásárolva olcsóbban tegye azt” – mondta Macron. „Amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, hogy maximalizálja az Oroszországtól vezetéken vásárolt gáz árát, Franciaország támogatni fogja az intézkedést” – tette hozzá.

A francia elnök emlékeztetett arra, hogy Franciaországban sikerült elkerülni a lakossági energiaárak jelentősebb emelkedését. „Franciaország az egyik olyan európai ország, amely a legjobban megvédte a háztartásokat, valamint a kis- és középvállalatokat. Számos ország most hoz a miénkhez hasonló intézkedéseket” – hangsúlyozta.

A francia gazdasági tárca pénteken közzétett adatai szerint az állam az elmúlt egy évben 24 milliárd eurót költött az energiaárak korlátozására, ebből 16,5 milliárdot a lakossági energiaárak befagyasztására és 7,5 milliárd eurót az üzemanyagárakra nyújtott kedvezményre.

Az államfő a franciák egyéni felelősségére is felhívta a figyelmet az energiatakarékosság terén. Úgy vélte, „az a legjobb energia, amelyet nem fogyasztunk el”. Megerősítette, hogy a kormány célja a jelenlegi fogyasztás 10 százalékos csökkentése. Ehhez azt ajánlotta, hogy a lakosság melegben kevesebb légkondicionálást használjon, a téli fűtéshez pedig 19 Celsius fok körül legyen az átlaghőmérséklet. „Ezekkel az intézkedésekkel az ország elég spontán módon elérheti a takarékossági céljait, és elkerülhetők lesznek a korlátozások” – magyarázta Macron.

A francia elnök ugyanakkor úgy vélekedett: „nem egyértelmű”, hogy szükség lenne új gázvezetékre Franciaország és Spanyolország között. „Nem vagyok arról meggyőződve, hogy szükség lenne több gázvezetékre, amelyeknek a következményei nagyon jelentősek lennének, mindenekelőtt a környezetre és az ökoszisztémára nézve” – fogalmazott Macron, aki egyúttal jelezte, hogy a Franciaország és Spanyolország közötti áramvezetékek összekapcsolását ezzel szemben támogatja. Emlékeztetett arra, hogy a két ország a tavalyi csúcsidőben – februárban – a már meglévő két gázvezeték kapacitásainak csak alig 53 százalékát használta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »