Ezentúl akár három gyermeket is vállalhatnak a kínaiak

Kínában évtizedekig olyan szabályozás volt érvényben, miszerint a párok csak egy gyermeket vállalhattak, de úgy tűnik, a szigorítás túl jól működött és mára az elöregedés jeleit mutatja a kínai társadalom, ami nem tesz jót a hosszabb távú gazdasági kilátásoknak.

A növekvő átlagéletkor és a csökkenő születési ráta ellensúlyozására 2016-ban enyhítettek a szigorú “egy család, egy gyermek” elven, de az intézkedés vélhetően kissé megkésett, így a Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint hétfőn Hszi Csin-ping elnök vezetésével összeült a Politbüro, és arról tanácskoztak, hogy további lazításként immár három gyermeket is vállalhatnak majd a kínaiak.

A legutóbbi népességi adatok alapján – amelyeket szintén májusban tettek közzé, – tavaly mintegy 12 millió újszülött született Kínában. Ez a legalacsonyabb születési szám volt az 1960-as évek óta, és jelentős visszaesést tükröz még a 2016-ban regisztrált, 18 millió újszülötthöz képest is.

A gyermekvállalási kedvet azonban Kínában nem csak a szigorú szabályozás, hanem a gyermekneveléshez kapcsolódó magas költségek is visszavetették – írja internetes kiadásában egy hétfőn megjelent cikkben a South China Morning Post című hongkongi lap. A fiatal kínai párok emellett a növekvő megélhetési költségeket és a kitolódó munkaidőt sorolják a gyermekvállalással kapcsolatos aggályaik között.

Szintén a negatív gazdasági hatások mérséklése céljából a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése is napirendre került a kormányülésen. Arról egyelőre nincs információ, hogy az intézkedések mikor léphetnek hatályba.

Forrás: Bloomberg / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »