Folytatódik Erdogan bosszúhadjárata Isztambul főpolgármestere ellen

Közbeszerzési jogsértés vádjával indult eljárás Isztambul ellenzéki főpolgármestere, Ekrem Imamoglu ellen, akit egy másik perben december közepén már több év börtönbüntetésre ítéltek – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a szóban forgó közbeszerzés 2015-re nyúlik vissza, amikor Imamoglu még a metropolisz Beylikdüzü nevű kerületének volt a polgármestere. A feljelentést a belügyminisztérium tette.

A vádirat szerint a kulturális rendezvényekkel kapcsolatos szolgáltatásokra kiírt pályázatot egy olyan cég nyerte, amely nem felelt meg a feltételeknek. Az esetleges vétség megállapítása akár hét évig terjedő börtönbüntetést is maga után vonhat.

https://www.instagram.com/p/Cm_4WWQsEOX/

Imamoglut tavaly december 14-én két év hét hónap börtönbüntetésre, valamint a politikai élettől való eltiltásra ítélték, mert a törvényszék szerint megsértette a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tagjait. Imamoglu megfellebbezte az ítéletet.

Isztambul főpolgármesterét akkor azért fogták perbe, mert 2019 novemberében „bolondnak” nevezte azokat, „akik érvénytelenítették” a 2019. márciusi helyhatósági választás isztambuli eredményét, amely bár szűken, de Imamoglu győzelmét hozta. Elmodása szerint azért használta a „bolond” kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt, szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira, és nem az YSK tagjaira vonatkoztak. A 2019-es helyhatósági választás isztambuli fordulóját szabálytalanságokra hivatkozva az év júniusában megismételték. A második fordulón Imamoglu már fölényes győzelmet aratott.

A metropoliszt korábban másfél évtizeden keresztül a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormánypárt irányította. Törökországban 2023 második negyedévében mind elnök-, mind parlamenti választást tartanak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: valószínűleg bukta oroszországi üzemét a Volkswagen

A hét első kereskedési napját Európában teljes mértékben a Credit Suisse UBS általi átvételére adott reakciók határozzák meg. Bár a kereskedés eléggé pesszimistán indult, a délelőtt folyamán már egyértelmű visszapattanás volt látható. A befektetők figyelme most arra irányul, hogy a Wall Street hogyan reagál a felvásárlásra és a Credit Suisse kockázatos kötvényeinek lenullázására.

Read More »

Észak-Korea megregulázására szólított fel a G7-csoport és az EU

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével.

Read More »