Még a választások előtt félreállítja ellenfeleit a török elnök

Egy török bíróság több mint két év börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a politizálástól Isztambul polgármesterét, mert három évvel ezelőtt egy sajtóközleményben „bolondnak” nevezte a török legfelsőbb választási tanács tagjait.

Ekrem İmamoglut két év, hét hónap és 15 nap börtönbüntetésre ítélték, a döntést támogatói politikai indíttatású törekvésnek minősítették, hogy az elnök, Recep Tayyip Erdogan egyik nagy riválisát háttérbe szorítsák még a fél év múlva esedékes választások előtt.

İmamoglu nem vett részt sem a tárgyaláson, sem az ítélethirdetésen, és várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen. A fellebbezés lehetővé tenné számára, hogy addig hivatalában maradjon, de a bírósági meghallgatások akár másfél évig is terhelni fogják, miközben az országban általános választások lesznek.

A bírósági döntést követően İmamoglu a városháza épülete előtt összegyűlt támogatóihoz szólt.

„Ez a döntés a török igazságszolgáltatás szégyene” – mondta. „A leghatározottabban kifejezi, hogy az igazságszolgáltatás a másként gondolkodók megbüntetésének eszközévé vált. Ez a bizonyíték arra, hogy az ország uralkodóinak nem célja, hogy igazságot és demokráciát teremtsenek az országban”.

Nem most kezdődött

Az isztambuli polgármester háttérbe szorítása nem az első lépés Erdogan győzelmének bebiztosításához. Erdogan pártájnak, az AKP-nak legfőbb riválisa a CHP, a Köztársasági Néppárt, melynek egyik vezetőjét, Canan Kaftancıoğlut még az év elején eltiltották a politikától és ötéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azzal a váddal, hogy lopással vádoló tweetjeiben megsértette a Török Köztársaságot és Erdoğant.

2023 januárjában pedig egy másik pártra kerül sor, egy bíróság arról fog dönteni, hogy a kurdok Népi Demokratikus Pártját (HDP) kitiltja-e a politikából.

A teljes cikk a Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »