Netanjahu jövő héten megalakíthatja az új izraeli kormányt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Szerda éjfélkor járt le a kormányalakításra kapott, majd tíz nappal meghosszabbított határidő. A miniszterelnök-jelölt 12 perccel a határidő lejárta előtt hívta fel telefonon az elnököt, és közölte vele, hogy a jövő héten megalakítja az új izraeli kormányt. Noha Netanjahu szerda estig még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket.

Bár az utóbbi napokban maratoni megbeszélések folytak a leendő partnerek között, mindeddig nem sikerült aláírni a koalíciós szerződést az ultraortodox askenáziak pártjával és a szélsőségesen jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párttal. Noha a keleti vallásosok Sasz pártjával sem jutottak el a paktum megszövegezéséhez és aláírásához, a ynet értesülése szerint velük már nincsenek vitás kérdések, és a Vallásos Cionizmus párttal is megszületett az egyezmény.

A következő napokban – miután lezárják az utolsó kérdéses pontokat a koalíciós partnerekkel – már elsősorban a Likud párton belül fogják elosztani a kormányzati pozíciókat, köztük a különösen fontos házelnöki tisztséget, illetve a védelmi, a külügyi és a közlekedési tárcát.

Az izraeli törvények szerint az államelnöknek tett bejelentéstől számított egy héten belül fel kell esketni az új kormányt, de ezt a hét napos időhatárt valójában csak az izraeli parlamenthez, a kneszethez eljuttatott hivatalos értesítéstől számítják. A parlament azonban legközelebb csak jövő héten fog már összeülni, és ezért akár további két hétig is eltarthat az átmeneti időszak, elhúzódhat az új kabinet beiktatása.

A jobboldali Likud párt vezetőjének a tervek szerint legkésőbb január 2-ig fel kell esketnie következő kormányát, és 24 órával az eskütétel előtt be kell nyújtania a koalíciós megállapodásokat a kneszetnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »