Egy évig bírta az izraeli vezetés, újra választások jönnek

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

A rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, Lapid pedig várhatóan két hét múlva veszi át a vezetést.

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó Nir Orbach nevű képviselő közölte a kormányfővel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelenti az indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likudot, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben; a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy egy Benjamin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát. A helyi média arról is beszámolt, hogy Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet szerint azt közölte, hogy kimerültek a széteső kormány “stabilizálására tett kísérletek”, és ezért elfogadták a kneszet jövő heti feloszlatását.

A rádió szakértői szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot. Az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-ére várható a parlamenti választások kiírása.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »