Egy évig bírta az izraeli vezetés, újra választások jönnek

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

A rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, Lapid pedig várhatóan két hét múlva veszi át a vezetést.

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó Nir Orbach nevű képviselő közölte a kormányfővel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelenti az indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likudot, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben; a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy egy Benjamin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát. A helyi média arról is beszámolt, hogy Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet szerint azt közölte, hogy kimerültek a széteső kormány “stabilizálására tett kísérletek”, és ezért elfogadták a kneszet jövő heti feloszlatását.

A rádió szakértői szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot. Az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-ére várható a parlamenti választások kiírása.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »