Még egy lépéssel közelebb a finn és a svéd NATO-csatlakozás

Svédország és Finnország teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket a NATO-csatlakozás kapcsán Törökországnak tett, különös tekintettel Ankara terrorizmus elleni harccal kapcsolatos aggályaira – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Isztambulban, a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

Stoltenberg aláhúzta: Stockholm és Helsinki fokozta együttműködését Törökországgal a terrorizmus elleni harc terén, és tartós mechanizmus jött létre. Példaként említette, hogy Svédország új törvényeket is életbe léptetett ennek érdekében.

A NATO-főtitkár többször leszögezte: most már eljött az idő, hogy Svédország és Finnország a közeljövőben a szövetség teljes jogú tagja legyen. Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időben lezárjuk a csatlakozásukat – hangoztatta.

Ankara azzal vádolja Svédországot és Finnországot, hogy a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek nyilvánított.

A NATO-főtitkár elismerte: Törökország aggályai jogosak

Cavusoglu a sajtótájékoztatón azt nehezményezte, hogy – legalábbis szerinte – Svédország és Finnország még nem hajtotta végre minden pontját teljesen annak a háromoldalú memorandumnak, amelyet júniusban írtak alá a terrorizmus elleni harc ügyében. Mint hangoztatta, Ankara konkrét lépéseket szeretne látni.

A török diplomácia vezetője ugyanakkor elismerte, hogy az új svéd kormány eltökéltebb a memorandum teljesítését illetően, s egyúttal jelezte: Recep Tayyip Erdogan török elnök november 8-án Ankarában fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt.

Stoltenberg, aki háromnapos hivatalos látogatásra érkezett csütörtökön Törökországba, pénteken Erdogannal is találkozik Isztambulban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek