Még egy lépéssel közelebb a finn és a svéd NATO-csatlakozás

Svédország és Finnország teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket a NATO-csatlakozás kapcsán Törökországnak tett, különös tekintettel Ankara terrorizmus elleni harccal kapcsolatos aggályaira – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Isztambulban, a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

Stoltenberg aláhúzta: Stockholm és Helsinki fokozta együttműködését Törökországgal a terrorizmus elleni harc terén, és tartós mechanizmus jött létre. Példaként említette, hogy Svédország új törvényeket is életbe léptetett ennek érdekében.

A NATO-főtitkár többször leszögezte: most már eljött az idő, hogy Svédország és Finnország a közeljövőben a szövetség teljes jogú tagja legyen. Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időben lezárjuk a csatlakozásukat – hangoztatta.

Ankara azzal vádolja Svédországot és Finnországot, hogy a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek nyilvánított.

A NATO-főtitkár elismerte: Törökország aggályai jogosak

Cavusoglu a sajtótájékoztatón azt nehezményezte, hogy – legalábbis szerinte – Svédország és Finnország még nem hajtotta végre minden pontját teljesen annak a háromoldalú memorandumnak, amelyet júniusban írtak alá a terrorizmus elleni harc ügyében. Mint hangoztatta, Ankara konkrét lépéseket szeretne látni.

A török diplomácia vezetője ugyanakkor elismerte, hogy az új svéd kormány eltökéltebb a memorandum teljesítését illetően, s egyúttal jelezte: Recep Tayyip Erdogan török elnök november 8-án Ankarában fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt.

Stoltenberg, aki háromnapos hivatalos látogatásra érkezett csütörtökön Törökországba, pénteken Erdogannal is találkozik Isztambulban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »