Mit hoz a svéd gazdaságnak a kormányváltás?

Már szinte az összes szavazatot megszámolták a svédországi választásokon, és az eredmények igazolják a vasárnap esti, a jobboldali szövetség győzelmére vonatkozó várakozásokat – sőt a vasárnapi 175-174 helyett immár 176-173-ra módosult az állás a jobboldal javára, aminek hatására a svéd miniszterelnök Magdalena Andersson már be is jelentette lemondását.

A jobboldali blokkot négy párt alkotja: a Svéd Demokraták, a Liberálisok, a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták. Bár hivatalos végeredményt még mindig nem hirdettek, úgy tűnik, hogy az eddig kormányzó baloldali-centrista szövetség ellenzéki szerepbe kényszerül.

A svéd választások várható végeredménye a parlamenti helyekre vetítve. Forrás: DW

Mit jelent a hatalomváltás a gazdaság számára?

A jobboldali pártok közül a Svéd Demokraták fogják a legtöbb mandátumot megszerezni, és valószínűleg vezető szerepet játszanak majd az új kormánykoalícióban. A pártot euroszkeptikusnak tartják, és a kemény bevándorlásellenes politika szorgalmazásával jutottak be a politikai főáramba. A bevándorlási törvények módosítása valószínűsíthető, csakúgy, mint a Svédországban egyre növekvő fegyveres erőszak kezelésére irányuló törvénymódosítások.

Ami azonban a gazdaságot illeti, a párt centrista és pragmatikus, anélkül, hogy egyértelműen a jobb- vagy baloldali politikai irányvonal felé hajlana – ez pedig azt jelenti, hogy Svédországban nem várható jelentős változás a gazdaságpolitikában. Valószínűleg nem változik sem a külügyekhez, sem a védelemhez való hozzáállás, sőt az új, bevándorlásellenes kormány talán még inkább igyekszik majd kezelni Törökország aggodalmait Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, mivel Törökország azzal vádolta meg Svédországot, hogy menedéket nyújt a kurd bevándorlóknak, akiket a török vezetés terroristáknak tart.

Megjegyzendő azonban, hogy az új jobboldali koalíció valószínűleg csak 1-2 mandátummal lesz több, mint amennyi a többséghez szükséges a 349 fős svéd parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a választások közötti hatalomváltás továbbra is lehetséges.

A figyelem a Riksbank ülésére irányul

Bár a választások nagy valószínűséggel hatalomváltást eredményeznek, a svéd korona (SEK) árfolyamát meglehetősen hidegen hagyta az eredmény. A gazdaságpolitika valószínűleg nem fog éles fordulatot venni, így a SEK számára sokkal fontosabb hajtóerő a Riksbank monetáris politikája.

A Riksbank szeptember 20-án, kedden este jelenti be következő politikai döntését. A piac jelenleg 41%-os esélyt ad egy 100 bázispontos kamatemelésre, és 59%-os esélyt egy 75%-os kamatemelésre.

A Riskbank korábban arra utalt, hogy év végére 2%-ra nöhet az alapkamat, de azóta sok minden változott. Az EKB is elindította kamatemelési ciklusát, és valószínűnek tűnik, hogy a Riksbank a korábbiakhoz hasonlóan 25-50 bázisponttal az EKB előtt szeretne járni.

Ráadásul a Riksbank elnöke, Ingves azt mondta, hogy a kis mértékű kamatemelések már nem jöhetnek szóba. Mindezek alapján a Riksbank már inkább 2,25-2,50%-os kamatlábat célozhat meg az év végére. Tekintettel arra, hogy az alapkamat jelenleg 0,75%-on áll, és idén már csak két Riksbank-ülés van hátra, a nagy, 75-100 bázispontos kamatemelések valószínűnek tűnnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: XTB / DW

A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »