Soron kívüli kamatemelés jöhet a briteknél

A Bank of England főközgazdásza szerdán további jelentős pénzügypolitikai válaszlépéseket valószínűsített, alig burkoltan utalva arra a lehetőségre, hogy a brit jegybank esetleg nem várja meg e lépésekkel a november elején esedékes következő kamatdöntő ülést.

Huw Pill egy glasgow-i üzleti fórumon felszólalva felidézte, hogy a Bank of England monetáris tanácsa az utóbbi hét kamatdöntő értekezlet mindegyikén emelte az irányadó kamatot. Hozzátette: tartja magát ahhoz a nemrégiben már hangoztatott véleményéhez, hogy a monetáris tanács november 3-i ülésén – az elmúlt hetek ugyancsak jelentős piaci kilengései nyomán – jelentős pénzügypolitikai válaszlépés valószínűsíthető.

A főközgazdász ugyanakkor úgy fogalmazott: a novemberi tanácsülés „még odébb van”, és addig még „sok minden történhet”, tekintettel a piaci volatilitásra, valamint a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságokra.

  • Előzmények
A brit jegybank – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – tavaly december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről. A legutóbbi, szeptember végén bejelentett, hetedik kamatemelés óta a brit jegybanki alapkamat 2,25 százalék, a 2008-as globális pénzügyi válság előtti időszak óta a legmagasabb.

A szigorítási ciklus fő hajtóereje eredetileg a négy évtizede nem tapasztalt ütemű, 10 százalék környékén járó infláció volt, de a tényezők közé azóta belépett a szintén évtizedek óta nem tapasztalt mértékű piaci volatilitás. Ennek elsődleges oka az, hogy a piaci szereplők nem látják biztosítottnak a brit kormány által nemrég bejelentett hatalmas, 45 milliárd font értékű kamatcsökkentési program finanszírozási hátterét.

A program bejelentése után mélységi rekordokra – egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe – zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama a 2008-as globális pénzügyi válság óta először 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségét, két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings pedig egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását.

Egyre zavarosabb a brit kormány és a jegybank viszonya

A Bank of England a piaci felfordulás csitítása végett szeptember 28-án rendkívüli államkötvény-vásárlási intervenciót jelentett be, azzal az indokkal, hogy a brit pénzügyi eszközök – különösen a hosszú futamidejű brit államadósság-papírok – markánsan átárazódtak, és ha a piacok „rendellenes működése” folytatódik, az már érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

A brit jegybank e héten két újabb elemmel egészítette ki az intervenciót: először az egynapi aukciós limitet az addigi 5 milliárd fontról 10 milliárd fontra emelte, majd a fogyasztói inflációval indexált szuverén adósságeszközökre is kiterjesztette soron kívüli állampapír-vásárlásait.

Ennek a programnak a határideje azonban pénteken lejár, és bár sok elemző a rendkívüli eszközvásárlási ciklus meghosszabbítását tartja szükségesnek, Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója szerdán leszögezte, hogy a program az eredetileg kijelölt határidővel véget ér. Bailey nyilatkozata után a tízéves futamú brit állampapír hozama 15 bázisponttal 4,59 százalékra emelkedett. Ez éves összevetésben 1,40 százalékpont körüli emelkedés.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »