Nem tér magához a brit gazdaság, elszámolták a 2020-as zuhanást

A várt stagnálás helyett jelentősen csökkent a brit gazdaság teljesítménye augusztusban. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint az utolsó nyári hónapban 0,3 százalékkal esett vissza a hazai össztermék (GDP) júliushoz viszonyítva.

Az elemzői előrejelzések átlaga zéró növekedést valószínűsített havi összevetésben augusztusra. A végleges adatok szerint júliusban 0,1 százalékkal nőtt a brit GDP, de az ONS ezt az adatot is lefelé korrigálta, mivel arra a hónapra az előző becslésben még 0,2 százalékos növekedés szerepelt. Az augusztussal zárult három hónapban is 0,3 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye az előző, májusban véget ért háromhavi időszakkal összehasonlítva.

A beszámoló szerint a brit GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor bruttó kibocsátása augusztusban 0,1 százalékkal csökkent, és ebben része volt az egészségügyi szolgáltatások csökkenő aktivitásának: a koronavírus-szűrések száma az utolsó nyári hónapban 25 százalékkal, az oltási és kontaktkutatási tevékenység 28 százalékkal esett vissza júliussal összevetve.

Az ONS számításai szerint az egészségügyi szolgáltatási szektor aktivitásának visszaesése 0,1 százalékponttal lassította a brit gazdaság egészének növekedését.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a brit hazai össztermék augusztusban ugyanazon a szinten volt, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

Az ONS legutóbbi negyedéves beszámolójában ugyanakkor jelentősen lefelé módosította a koronavírus-járvány sújtotta 2020-as év egészére szóló becslését: új számításai szerint abban az évben 11 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék a járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozások hatása miatt. Az eddigi becslésekben az szerepelt, hogy 2020-ban 9,3 százalékkal esett vissza a brit gazdaság teljesítménye éves összevetésben.

A lefelé korrigált új becslés az ONS számításai szerint azt is jelenti, hogy a brit GDP volumene az idei harmadik negyedévben 0,2 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes év, 2019 negyedik negyedévében mért szinttől. Az eddig érvényben volt becslés azt valószínűsítette, hogy a brit hazai össztermék már 0,6 százalékkal meghaladta a 2019 végére elért értéket.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, majd további korlátozások következtek, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a 2020 egészében mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A brit hazai össztermék abban az évben a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »