1 euróért válik meg orosz üzemétől a Nissan

A Nissan 1 euróért átadja oroszországi üzletágát egy állami tulajdonú vállalatnak – közölte kedden a vállalat. Az ügylet mintegy 687 millió dolláros veszteséget jelent a Nissannak. Hónapokkal azután, hogy kénytelen volt felfüggeszteni az oroszországi gyártást kivonul az országból.

Az autógyártó a Nissan Manufacturing Russia nevű cégben lévő részvényeit az állami tulajdonú NAMI-ra ruházza át – közölték. Az üzlet értelmében a Nissan hat éven belül visszavásárolhatja az üzletágat – közölte az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium. Az eladás magában foglalja a Nissan szentpétervári autógyárát és kutatási létesítményeit, valamint moszkvai értékesítési és marketingközpontját.

A Nissan még márciusban függesztette fel a termelést szentpétervári üzemében a háború okozta ellátási zavarok miatt. Azóta a vállalat és helyi egysége figyelemmel kísérte a helyzetet, de „nem volt látható” a külső környezet változása – jelezte a Nissan, így a kilépés mellett döntöttek. A Nissan tavaly 53 000 járművet adott el Oroszországban.

A Nissan partnere, a Renault hasonló körülmények között, még májusban eladta többségi részesedését az orosz AvtoVAZ autógyártóban egy orosz befektetőnek. A Renault állítólag egy rubelért vált meg az AvtoVAZ-ban lévő részesedésétől.

Az ugyanebbe a cégcsoportba tartozó Mitsubishi Motors szintén fontolgatja az Oroszországból való kilépést – írta meg a Nikkei napilap. A Mitsubishi szóvivője azt mondta, hogy még nem született döntés az ügyben.

Forrás: Automotive News

Hozzászólások ()

Friss hírek