A foghiány gyorsan bekövetkező és fokozatosan kialakuló következményei (x)

Már egyetlen fog elvesztése is jelentős változásokat képes előidézni, egy részük viszonylag gyorsan következik be, míg más következmények jóval lassabban. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a kezelés sikeres kimenetele szempontjából számít a fogak közti “ínycsipke”, az ínypapilla állapota.

Gyorsan lezajló változások megelőzése 

A foghiány következtében kialakuló gyors változások egyedül a mihamarabb történő kezeléssel kerülhetők el. Mindenképpen implantációs eljárásokban élen járó klinikát célszerű felkeresni! Ajánlott például a Halász Klinika, ahol jártasak a fogbeültetéses beavatkozásokban, melyek segítségével a súlyos szövődmények meggátolhatók. 

A foghiány mielőbbi kezelése az egyetlen út, hogy megőrizzük az íny egészséges szerkezetét, és a sajáthoz hasonló esztétikus, mutatós korona kerülhessen a régi fog helyére. Azonnali implantációval elkerülhető a csontszövet leépülése, így csontpótlás nélkül is egy optimális megoldás biztosít ismét gyönyörű mosolyt. 

Az ínycsipke és a csontszövet sorvadása mellett szintén probléma a foghiányos terület megfelelő tisztán tartása. Azon a területen könnyebben maradhatnak ételmaradékok, így lepedékek, plakkok kialakulásával is számolni kell. Ez az állapot pedig kedvez a fogszuvasodásnak, és fogágybetegségek kialakulására is hajlamosít. 

Jóval nagyobb az esélye az eredeti állapot helyreállításának, ha idejében cselekszünk!

A foghiány lassabban kialakuló következményei 

Az ínypapilla és a csontszövet degradálódása mellett jelentős változás a fogak oldalaikkal egymáshoz érintkező-támasztó, úgynevezett kontaktpont rendszerének megbomlása. Azáltal, hogy a fogak folyamatosan torlódnak, megnehezíti a tisztítást, ez pedig ínygyulladást vonhat maga után. A kontaktpont rendszer fellazulása, vagyis a fogak torzulása miatt ínytasakok és csonttasakok is kialakulhatnak.

A fogak tartják egymástól megfelelő távolságban egymástól a két állcsontot. Főképp többszörös foghiány esetén ezt az ideális távolságot már nem tudja a fogazat biztosítani, a harapási magasság lecsökken és általában éjszakai fogcsikorgatás is megjelenik, amely további terheket ró a meglévő fogakra. A fogzománc kopás és az ínygyulladás pedig még súlyosbítja a helyzetet. 

Az időben történő kezeléssel, vagyis a fog elvesztését követően megkezdett implantációs eljárással mindezek a következmények elkerülhetők. Nem is beszélve a visszafordíthatatlan állkapocs deformitásokról!

Életminőségre gyakorolt hatások 

Amellett, hogy esztétikailag jelentős változásokkal kell megküzdeni, további egészségügyi hatásai is lehetnek a kezeletlenül hagyott foghiánynak. A rágóízület abnormális működése következtében migrénes fejfájás is jelentkezhet, ugyanakkor váll és nyaki fájdalmak is nehezíthetik a napi tevékenységeket. Mindez kihat az egész életminőségre, pedig választható az önfeledt mosoly is, csupán elhatározás kérdése! 

Az önbizalommal teli mosoly visszanyerhető, érdemes kihasználni a modern fogbeültetéses implantátumos megoldásokat! A szakemberek készséggel segítenek a probléma orvoslásában.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek