Olajipari sztrájk: a francia kormány kész beavatkozni

A francia kormány kedden közölte, hogy készen áll beavatkozni a hetek óta tartó olajipari sztrájk befejezése érdekében, amely miatt az ország benzinkutainak egyharmadán nem áll rendelkezésre elég üzemanyag.

A franciaországi töltőállomások harmadát ellátó TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában, a normandiai Le Havre kikötővárosban és több más létesítményében két hete áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt. A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfinomítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szakszervezet hirdette meg, fizetésemelést követelve az alkalmazottaknak.

https://www.instagram.com/p/CjkYT78IDXo/

„Ez a dolog már túl messzire ment” – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter a franceinfo rádiónak órákkal azután, hogy Elisabeth Borne kormányfő hétfőn késő este válságtanácskozást tartott a miniszterekkel. Le Maire közölte: a kormány kész ismét a stratégiai üzemanyag-tartalékokhoz nyúlni, és visszarendelni a sztrájkolókat a munkába.

„Ha a patthelyzet továbbra is fennáll, nem lesz más lehetőségünk, mint hogy rekviráljuk a szükséges eszközöket, hogy a finomítók újra üzembe álljanak és az üzemanyagraktárak kinyissanak” – tette hozzá. „Órákról, legfeljebb napokról beszélünk”.

A francia kormány vasárnapi adatai szerint a töltőállomások mintegy harmadánál voltak ellátási problémák, elsősorban az ország északi részén és a főváros körüli régióban; itt átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol volt üzemanyag.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »