Nem tágítanak az olajipari dolgozók, súlyosbodik az üzemanyaghiány Franciaországban

A francia kormány egyre növekvő nyomása ellenére sem kezdődtek meg hétfőn a tárgyalások a TotalEnergies és a francia olajipari vállalat finomítóiban munkabeszüntetést szervező CGT szakszervezet között. A fizetésemelést követelő sztrájk két héttel ezelőtt kezdődött, s a hétvége óta az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon.

A TotalEnergies vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a dolgozók hétfőn felveszik a munkát az olajfinomítókban és a raktárakban, a novemberre tervezett jövő évi bértárgyalások egy hónappal korábban megkezdődhetnek. A CGT zsarolásának nevezte a javaslatot, s jelezte: a munkabeszüntetés folytatódik.

https://www.instagram.com/p/Cji-HT0DH4o/

A franciaországi töltőállomások harmadát ellátó TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában, a normandiai Le Havre kikötővárosban és több más létesítményében két hete áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt. A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfinomítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szakszervezet hirdette meg, fizetésemelést követelve az alkalmazottaknak.

„A TotalEnergies megpróbálja elérni a sztrájk felfüggesztését még mielőtt megkezdődnének a tárgyalások, azaz azelőtt, hogy javaslat születne a fizetésemelésről. Ezt a próbálkozást a CGT zsarolásnak tekinti, mert az egyáltalán nem szavatolja a követelések kielégítését, és így a munka felvételét sem” – jelezte a szakszervezet az AFP hírügynökségnek.

„A zsarolás jelenleg a franciákat sújtja, a cél a helyzet feloldása” – mondta hétfőn Jean-Marc Durand, a TotalEnergies európai olajfinomítóinak vezetője a BFM hírtévében. „Azt szeretnénk, ha azok, akik akadályozzák a franciákat, minél előbb befejeznék, azaz azt szeretnénk, ha tárgyalóasztalhoz ülnénk, nyugodt hangulatban, nem pedig blokád alatt” – tette hozzá.

A francia kormány vasárnapi adatai szerint a töltőállomások mintegy harmadánál voltak ellátási problémák, elsősorban az ország északi részén és a főváros körüli régióban; itt átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol volt üzemanyag.

A francia vezetés nem titkolja aggodalmát a kialakult helyzet miatt: Emmanuel Macron államfő pénteken az olajipari vállalatokat és a dolgozókat is felelősségre intette, az autósokat pedig nyugalomra kérte.

A vita tárgya az, hogy míg a TotalEnergies a jövő évi béremelésekről kíván tárgyalni, a CGT a növekvő infláció miatt a 2022-es bérek 10 százalékos emelését is követeli. Ebből 7 százalék az inflációnak, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának felel meg.

A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki a részvényeseinek, miután az első félévet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »